Free counters!

17 januari 2018 • Läs mer här
Bahamas vill avkriminalisera marijuana

Efter ett möte i stadshuset där den regionala kommission för karibiska gemenskapen (CARICOM) startades ett initiativ för legaliseringen av marijuana. Initiativet är ett av flera i Karibiska länder, med några intressenter som är angelägna om att ansluta sig till andra internationella samfund och regionens marijuana kultur. Mötet ingår i CARICOMs mandat för att fastställa den allmänna opinionen i CARICOM-länderna i frågan.

Kommissionen inrättades av CARICOM-ledare 2014 med målet att genomföra en noggrann utredning av de sociala, ekonomiska, hälso och juridiska frågorna kring marijuanaanvändning i Karibien.
Kommissionen strävar också efter att avgöra huruvida det ska ske en förändring av den nuvarande läkemedelsklassificeringen av marijuana, vilket gör att läkemedlet blir mer tillgängligt för alla typer av användning. Kommisionen ska faststäla om det är en omklassifisering avseende de rättsliga och administrativa villkoren som ska gälla och hur man kan ta itu med de identifierade problemen.


17 januari 2018 • Läs mer här
St Vincent avser att stämmer Trinidad-Tobago (TnT) över valutafråga

Den pågående valutafrågan där Vincentian-handlare inom jordbruksprodukter inte kan omvandla sina vinster till östra karibiska dollar efter att ha begått sin handel i Trinidad och Tobago skulle kunna hamna inför Karibiska domstolen (CCJ).
Statsministern på St Vincent och Grenadinerna, Dr Ralph Gonsalves, sa att medan hans regering har genomfört kortsiktiga åtgärder av ”en förnuftig och praktisk karaktär” för att hantera frågan i Kingstown, behövs en långsiktig lösning.

Som ett resultat av den pågående situationen har vissa handlare stora lager av Trinidad-Tobago valuta i Port of Spain och bönder på St Vincent är ovilliga att sälja sina produkter till dessa handlare på grund av förseningen med att få betalt.
Som ett resultat har Kingstown inrättat en anläggning vid St Vincent och Grenadinerna som möjliggör omvandling av Trinidad-Tobago-dollar till östra karibiska dollar. Port of Spain säger dock att det är begränsat på grund av brist på utländsk valuta i dess finansiella sektor.


17 januari 2018 • Läs mer här
Barbados kommer sannolikt att tas bort från EU:s svarta lista, säger minister

Ministern för internationell handel Donville Inniss säger att han är optimistisk om att Barbados efter två veckor av diskussioner med EU kommer att tas bort från listan över icke-kooperativa skatte jurisdiktioner.
Landet är bland de fyra karibiska länderna på listan över 17, som svartlistades av EU:s 28 medlemmar som icke-kooperativa skatteparadis.

De som hamnade på listan beskrevs att inte göra tillräckligt för undanröjande av offshore-system och stod inför risken att förlora tillgången till EU-medel.


17 januari 2018 • Läs mer här
Trump: ”Persona Non Grata” i Karibien

Ett uttalande från flera karibiska organisationer förklarar Donald Trump ”Persona Non-Grata” i Karibien.
Uttalandet, som formellt kommer att meddelas vid en presskonferens på måndag, är en del av en fördömningstöd som utspelar sig över hela världen i protest mot uttalandet som påstås ha gjorts av Donald Trump avseende Haiti och El Salvador.

”Vi, de undertecknade företrädarna för det suveräna folket i Karibien, förklarar härmed att president Donald Trump i Förenta staterna är” Persona Non Grata ”i vår karibiska region!


15 januari 2018 • Läs mer här
Den första karibiska ”Rum Awards” någonsin

Den första Karibiska romtävlingen någonsin har ägt rum på Saint Lucia, och vinnarna har blivit utsedda.
Utmärkelserna, omfattade sex kategorier, inklusive vit rom, vit lantrom, bästa rom, bästa lantrom, kryddad rom och guldrom, alla bedömdes vid en blindprovning som hölls på The Landings resort. Guyana El Dorado 12 tog hem priset som den bästa rommen, medan Martinikas Rhum JM VO tog hem priset för Best Rhum Agricole.
Barbados Doorly’s Macaw vann i klassen bästa vita rom, medan Floridas Siesta Key vann bästa kryddade rommen och St Lucias egna Bounty Premium Gold vann priset för bästa guldrom.

Karibiens Rum Awards anordnades i samarbete med Saint Lucia Tourism Authority som en del av Saint Lucia Food and Rum Festival med den världsberömda kocken Marcus Samuelsson.


13 januari 2018 • Läs mer här
Jimmy Buffett kommer till hjälp för orkan-drabbade Karibien

Jimmy Buffett vet allt om orkaner och segling, så det är lämpligt att sångaren/låtskrivaren har anlitats för att främja en regatta på den karibiska ön St. Barts och visa att livet återvänder till det normala efter orkanen Irma i september.
Buffett kommer att medverka som amerikansk företrädare för Les Voiles de Saint-Barth, 8-14 april, en av den karibiska regattans grundpelare.
”Jag seglade in i hamnen 1978 och det har alltid varit min andra karibiska hem, efter Florida”, sa Buffett via telefon från New York, där han gör sig redo för Broadwaypremiären av hans musikaliska ”Escape to Margaritaville”. ”Mina barn växte upp där nere.

Buffett växte upp på Gulf Coast och sa att han var ”ett orkanbarn”. Förutom att skriva låtar som ”Son of a Sailor Son”, ”One Particular Harbour” och ”A Pirate Looks Forty”, skrev han också ”Trying to Reason with Hurricane Season”.
Buffett äger en villa på St. Bart som klarade sig oskadad ur orkanen. Han sa att han är imponerad av hur öinvånarna kommer tillbaka och han är ivrig att hjälpa dem.


10 januari 2018 • Läs mer här
Tsunamivarning efter jordskalv i Karibiska havet

Ett kraftigt jordskalv har registrerats i Karibiska havet. Det skriver flera medier, däribland Reuters.
Under tisdagsnatten inträffade ett kraftigt jordskalv i Karibiska havet. Enligt Reuters ska skalvet ha inträffat 202 kilometer nordost om Barra Patuca i Honduras och 307 kilometer sydväst om George Town på Caymanöarna. Skalvet uppmätte 7,6 på richterskalan, vilket innebär att den klassas som ett stort skalv som kan orsaka allvarliga skador över större områden. Det ska dessutom ha varit ytligt, på 10 km djup.

Skalvet ska ha känts av i Honduras huvudstad Tegucigalpa, men det finns i nuläget inga uppgifter om att någon ska ha skadats. En tsunamivarning har utfärdats för Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna.


8 januari 2018 • Läs mer här
Evakuerade Barbudabor flyttade till vandrarhem

Förflyttningen av Barbudaborna från Anchorage Inn till sjuksköterskornas vandrarhem började igår efter en kort ceremoni på platsen på Queen Elizabeth Highway.
Femtiosju rum var förberedda för att 70-plussarna skulle kunna flyttas till vandrarhemmet. Statminister Browne sa att det kan ta upp till två år att bygga upp staden i Barbuda, och tillade att de nya boendet kunde konkurrera med andra ”bed and breakfast” i Karibien. Han avslöjade också att det finns planer på att senare omvandla de nyrenoverade bostäderna till en ”bed and breakfast.”

”Efter att ha gett plats för Barbudaborna, kommer denna anläggning att användas som ”bed and breakfast” och som du vet kan vi, med Airbnb, fylla dessa rum ganska enkelt. Vi vill se en decentralisering av egendomsägande i dessa sektorer, så snarare än att gå till dessa mega-hotell, vill vi se Antiguans och Barbudianer som driver dessa för att få en bit av turismen, sa Brown.

Statsministern påpekade att den uppskattade kostnaden för att återuppbygga Barbuda, som föreslagits av FN:s utvecklingsprogram, går på över 200 miljoner US dollar.


8 januari 2018 • Läs mer här
Alla skolor på Barbuda förblir stängda

Utbildningsdirektören Clare Browne informerar allmänheten om att skolorna på Barbuda fortfarande är stängda och alla Barbuda-lärare som tilldelades skolor i Antigua borde bli kvar på Antigua.
Han försäkrade att vissa föräldrar har återvänt till systerön över jul med sina barn, men återkommer ännu inte till Antigua. ”För att skolor ska kunna öppnas på Barbuda måste lärarna vara tillbaka i Barbuda. För att lärarna ska vara tillbaka på Barbuda måste det finnas boende för dem”, sa Browne under en intervju.

Han tillade att ”för att skolorna ska kunna öppnas igen i Barbuda måste det finnas studenter där och för att detta ska kunna ske måste samhället vara tillbaka och det finns lämpligt boende för studenter och föräldrar.”


8 januari 2018 • Läs mer här
Rabbaterade företagslicenser förlängs

Caymanöarnas regering har återigen förlängt de rabatterade licensavgifterna för mikroföretag och småföretag som först genomfördes 2015.
Sedan dess har mikroföretag – de med fyra eller färre anställda och bruttointäkter på mindre än 250 000 dollar – kunnat få sina affärslicenser gratis. Man har nu förlängt samma avgiftsstruktur till 31 december 2019.

Småföretag definieras som de med högst 12 anställda och med bruttointäkter på 750 000 dollar eller mindre. Dessa företag kommer att få sina licensavgifter diskonterade antingen 50 procent eller 75 procent beroende på plats.


8 januari 2018 • Läs mer här
Försäljning och bankövertagande av hus börjar minska

Antalet bostäder som såldes av banker förra året sträckte sig över alla delar av Caymanöarna och alla ekonomiska lägen, men största delen av tvångsförsäljningen var på bostäder med lågt pris, 100 000 till 200 000 dollar.
Tvångsförsäljningarna minskade väsentligt jämfört med de 116 fastigheter som såldes av bankerna år 2015 och 112 år 2016. De flesta är bostäder, även om vissa tomter och en kommersiell egendom ingår i 2017-uppgifterna. Trots de senaste fallen som sätter den politiska och offentliga fokuseringen på frågan har nya tvångsförsäljningar ”minskat väsentligt”, enligt mäklaren Kim Lund.

Han sa att många av de fastigheter som såldes år 2017 varit på marknaden under en tid och att tvångsförsäljningen troligen skulle fortsätta minska under de närmaste åren.


8 januari 2018 • Läs mer här
12 barn bland 16 hemlösa när familjens hus kollapsar

En familj på 16 personer, inklusive 12 barn, är nu hemlösa, efter att en del av ett hus i Breastworks, Portland, har rasar ned i går, på morgonen under kraftigt regn.
Yvonne Brown väcktes av konstiga ljud strax efter kl 04 och gick för att undersöka saken. Hon såg snabbt att sprickor uppträdde på ytterväggarna till ett rum och en veranda och sprang för sin väcka sin make.
”Vi lämnade snabbt huset, och strax efter försvann verandan och ett sovrum,” berättade hon.

Kraftigt nattligt regn, satte jorden i rörelse vilket resulterade i att det sex sovrums stora betonghuset rasade samman. Tolv barn mellan åldrarna sju och fem år kanske inte kan gå i skolan, eftersom alla deras personliga tillhörigheter, inklusive uniform, skor, böcker, väskor, är täckta av nedrasade väggar.


8 januari 2018 • Läs mer här
”Ta mitt barn!” – Desperata Jamaika-mödrar vädjar om statlig hjälp med sina ungdomar

Sheron Showers är en av hundratals desperata jamaicanska mödrar som är rädda för att deras barn är på väg för ett kort, brutalt liv fyllt med brott om de inte får hjälp så snart som möjligt.
Enligt Showers har hennes 17-årige son uppträtt oregerligt sedan han var nio. Förra året reglerades han från gymnasiet efter att han identifierades som ledare för ett gäng av 20 elever som slog och utpressade yngre elever under knivhot.

Gleaner som är lärare vid hans tidigare gymnasieskola i East Kingston beskrev honom som orubbligt och respektlöst. Hon tillade att han nu spenderar sina dagar hemma, är utan intresse av att få ett meningsfullt jobb och har lite intresse av att gå tillbaka till skolan.


7 januari 2018 • Läs mer här
Jodie Kidds mamma tvingades sälja paradiset i Karibien

För Wendy Kidd Holders Estate – där hon bodde med sin man och uppfostrade sina barn Jemma, Jodie och Jack – var där hon hade hittat paradiset.
Och när hennes äktenskap med Johnny kraschade var hon fast besluten att hålla fast vid 1700-talshuset, byggt på en tidigare sockerplantage på Barbados Platinum Coast.

In i det sista hoppades hon att det skulle gå att behålla huset och sin självständighet, så hon satte upp en ”bed and breakfast”, en festivalplats och inspelningsstudio.


7 januari 2018 • Läs mer här

Orkandrabbade öar sänker avgiften för medborgarskap genom investeringar

Karibiska nationer som drabbades av de senaste orkanerna säljer medborgarskap till dramatiskt rabatterade priser i ett försök att få in kapital akut, vilket ger upphov till oro för att programmen kan bli utsatta för missbruk.
Tidigare skandaler som involverar iranskfödda personer som köpte St Kitts och Nevis medborgarskap för att undkomma sanktioner och investera i USA belyser de potentiella sårbarheterna för program för medborgarskapsinvesteringar – som har blivit kallade ”pass för försäljning”.
I vissa fall behöver de som är beredda att betala US $ 100 000 eller mer för medborgarskap inte ens resa till landet innan de får dokumentationen.

Fem karibiska länder erbjuder för närvarande medborgarskap i utbyte mot antingen en engångsavgift till nationen eller en investering, till exempel i fastigheter och många av dessa länders pass tillåter viseringsfri resa till EU.


7 januari 2018 • Läs mer här
Meyer bygger skepp för 1,25 miljarder

Varvet Meyer Turku ska bygga två enorma kryssningsfartyg för rederiet Royal Caribbean Cruises. De kommer att kosta 1,25 miljarder styck och blir de dyraste fartyg som byggts i Finland.
Det var hösten 2016 som varvet skrev kontraktet med rederiet Royal Caribbean Cruises. Avtalet gällde två enorma lyxkryssare i klassen som kallas ”icon”. Icon-skeppen drivs med flytande naturgas och kommer att väga omkring 200 000 ton. Nu har det klarnat att priset per skepp ligger på 1,25 miljarder euro. Skeppen kommer alltså att vara de dyraste som någonsin byggts i Finland, skriver tidningen Talouselämä.

De största skepp som Meyer Turku byggt hittills är Oasis-skeppen för samma rederi. De kostade omkring 900 miljoner. Enligt tidningen ska priset ha läckt ut då rederiet tog ett stort lån. I sin helhet går lånet på 2,5 miljarder euro.
Enligt Talouselämä ska det finnas åtminstone en sak som sticker ut med de gigantiska fartygen, förutom storleken, som inget annat varv som bygger kryssningsfartyg ännu testat. Det är att skeppen kommer att utrustas med ett bränslesystem som fungerar som energikälla då båten inte är i rörelse. Kryssningsfartygen kommer att färdigställas 2022 och 2024.


7 januari 2018 • Läs mer här

Venezuelas president stänger resandet till Aruba, Bonaire, Curacao

Venezuelas president Nicolas Maduro har beordrat avstängningen av alla luft- och sjöförbindelser med de tre önationerna i tre dagar, med hänvisning till olaglig handel med varor och resurser.
Maduro gjorde uttalandet i en tv-sändning. Han sa att öarna i Aruba, Bonaire och Curacao hade svarta marknader för guld, diamanter, koppar och livsmedelsprodukter från Venezuela. Han sa också att organiserade ligor var i ”krig mot vår nation. De stjäl vår koppar och de säljer det olagligt.”

De karibiska öarna, kända som ”ABC-öarna” på grund av deras första initialer, ligger på kort avstånd från Venezuelas norra kust. De är en populär landningsplats för venezuelaner som flyr landets matbrist.


7 januari 2018 • Läs mer här

Passagerare på NYC-kryssningsfartyg vittnar om skräckfylld resa genom cyklon

Ett norsk kryssningsfartyg med 400 passagerare på väg tillbaka till New York från Bahamas råkade ut för en storm till havs och erfarenheten var allt annat än en semesterupplevelse.
Bekymrade passagerare beskrev 30 m höga vågor som fyllde rum och hissar med vatten när stormen slog till. Sociala medier fylldes med berättelser om sjösjuka och panik. ”Det var folk som grät, alla kastade upp. Det var en mardröm, ”berättade Olivia Ross. ”Fartyget lutade så mycket att jag skakade.”

I ett uttalande bad rederiet om ursäkt och sa att fartyget stötte på ”kraftigare än prognostiserade väderförhållanden”.
Kryssningsfartyget Breakaway, skulle starta på en annan kryssning från West Side på fredag, men avgick istället på lördagen.
Fartygets två veckors resa genom Karibien kommer att angöra Aruba, Curacao, Barbados och St Lucia innan det återvänder till Manhattan.


7 januari 2018 • Läs mer här
Ny koralåterskapningsningsmetod inspirerar till storskalig revrestaurering

Forskare med SECORE International har utvecklat en ny teknik för att plantera koraller. Metoden skulle möjliggöra rehabiliteringsinsatser vid större skador.
För närvarande är processen med att plantera corallrev arbetskrävande. Dykare placerar ut växtkorall-larver eller korallfragment individuellt. Ofta sker sådana återställningsinsatser över en region som inte är större än 10 000 m2. Under tiden sker korallnedbrytning över miljoner km2.
Den nya tekniken innebär stabilisering av korall- larver i en specialdesignad vätska. I stället för att planteras individuellt för hand, fäster det larvfodrade substratet naturligt på revet. Substratet ser ut som ett litet, stjärnliknande ankare. Den kilas fast i sprickor i revet, så att korallerna naturligt suger sig in i revstrukturen.

Med hjälp av tidigare metoder krävs plantering av 10 000 individuella koraller inom en 10 000 kvadratmeter område allt mellan flera hundra till några tusen arbetstimmar.
”Nu kan så många koraller nås på mindre än 50 timmar, en tidsbesparing på över 90 procent, säger Margaret Miller, forskningschef för SECORE, i en pressmeddelande. ”Dessutom kan materialkostnaderna minskas upp till en tredjedel, vilket utgör en betydande förskott för framtida restaureringsarbete.”
Forskare testade den nya metoden med larver som släpptes på den Karibiska ön Curacao.


3 januari 2018 • Läs mer här
Populär Jamaica-restaurang stängd i Mississauga

Fans av en ny och ganska populär karibisk restaurang är besvikna över att restaurangen enligt uppgift har stängts.
En av stadens bättre kända jamaicanska restos, Voy Jamaican Restaurant, verkar ha bommat igen sina dörrar för gott.
Lakeshore Rd. restaurangen stängdes plötsligt runt jul och har ännu inte öppnats igen. En röstbrevlåda säger att restaurangen är stängd (om än det inte säger att stängningen är permanent), men Google har officiellt märkt restaurangen som permanent nedlagd.


3 januari 2018 • Läs mer här
Barbudianer fick varsel om att flytta

Barbudianer som bor som hyresgäster på Anchorage Inn har fått ett meddelande om utvisning.
Och de är upprörda eftersom meddelandet till dem kom den 27 december och sa att de måste flytta samma dag.
Meddelandet kom från National Office of Disaster Services och levereras av en chef på Anchorage Inn.
Althea Nedd, en av de drabbade, sa att det är en hemsk utveckling. Hon sa att när de fick höra tre veckor tidigare att de skulle de behöva flytta, fick de inget datum, trots att de upprepade gånger frågade. Hon sa att ingen gav någon förklaring till när meddelandet lämnades. Nedd sa att de inte har någon aning om det skulle bli en förlängning av tiden för att flytta.

Det finns cirka 50 barbudier på hotellet som hyrs av regeringen, till ett reducerat pris, efter orkanen Irmas förödelse i september. Nationella kontoret för katastroftjänster säger att ett erbjudande finns kvar för att hjälpa dem att återvända och reparera sina hem. Men Nedds säger att detta erbjudande inte hjälper henne sedan hennes hus totalförstördes, och de flesta som bor på Anchorage Inn är i samma situation som hon är.


3 januari 2018 • Läs mer här
USA till Franska Karibien för $ 178 tur-retur

Men tack vare Norwegian, är priserna på non-stop-flyg från New York, Providence, Rhode Island och Fort Lauderdale till de franska karibiska öarna Guadeloupe och Martinique så låga som 178 $ tur-retur.
Men när du bokar en biljett tillkommer extra avgifter för att välja plats, ta med en väska och för måltid, den fyra timmar korta flygningen från nordöstra (och bara tre timmar från Florida) är helt avgiftsfri om du bara packar baddräkter, som är allt du behöver,  eller hur?

Norwegian återuppter vanligtvis denna linje varje vinter, och när det startade för några år sedan inbokades ett antal reseredaktörer som reste tillsammans till Guadeloupe, den största av de två öarna. De fick en chans att uppleva atmosfären i Frankrike-möter-Karibien och spenderade tiden med att studera flickor i baddräkter på svarta sandstränder. Kom bara ihåg, du behöver euro här, och det gör inte ont att prata lite franska. À la plage!

Medan orkaner decimerade ett antal öar i Karibien förra året, har Guadeloupe i stor utsträckning återhämtat sig, och Martinique lyckades undkomma från större skador.


3 januari 2018 • Läs mer här
Karibisk drottning vinner tredje raka ”Calypso Monarch Crown”

Temisha Libert – känd för fans av ömusik som Caribbean Queen – vann sin tredje Crucian Christmas Festival Calypso Queen-titel på Calypso Monarch-tävlingen.
Tävlingen avslutades i Irmarias monter. Utställningen hade börjat flera timmar tidigare med åtta tävlande som deltog, inklusive Mighty Pat, som tilldelades första nykomling och King-Kan-Fuc-Plen-Tae, som blev andra nykomling. Även Mighty Willow, Moonark, King Paul, Ratso och Mr 340 var med och tävlade.

Libert kom starkt med sina texter och hennes tydliga sång. Hennes första sång, ”Tack Gud för livet”, berättade om livet efter två kategori 5 orkaner. I sin andra sång ”Power” reflekterade Libert om maktmissbruk som ibland ses hos personer i höga och inflytelserika positioner. Hon sa att det var uppenbara maktmissbruk i lokalpolitiken som följde orkanerna, men andra exempel på missbruk var i nyheterna före det.


3 januari 2018 • Läs mer här
Karibiska kustvakter, marinofficerare fick utbildning i att skydda fisket

Tjugo Caricom gränskontrollansvariga avslutade nyligen en träningsperiod på tre veckor i Fisheries Prosecution and Interdiction, som hölls vid Barbados försvarsmakts kustbevakningsbas, HMBS Pelican.
Kursen syftade till att ”förbättra kompetensen hos behöriga tjänstemän som har ansvaret för gränssäkerheten och för att upprätthålla lagarna enligt fiskelagen, fiskeförordningarna och stödja förvaltningspolitiken”, enligt ett pressmeddelande på den karibiska regionala fiskerimekanismens (CRMF) hemsida.

Organiserad av Barbados-baserade regionala säkerhetssystemet (RSS) i samarbete med CRFM-sekretariatet, Barbados regering och British Royal Navy’s Fisheries Protection Squadron, finansierades kursen gemensamt av Europeiska unionen och RSS-huvudkontoret.


3 januari 2018 • Läs mer här
Skrämmande och dyrt – tjänade stora pengar för mc-tur till flygplatsen

Så mycket som 500 US-dollar debiterades av motorcyklister som utnyttjade desperationen hos semesterbesökare på väg till Norman Manley International Airport i Kingston på Jamaica men som fastnade i trafiken och var rädda att de skulle missa sina flygningar.
Trafikstockningar tvingade vissa resenärer att överge sina familjer och vänner som transporterade dem till flygplatsen och istället välja en mindre bekväm åktur, fast beslutna att nå flygplatsen.
”Vi tog två motorcyklar, och det var så vi kom till flygplatsen, men när vi kom dit fick vi veta att flyget var försenat eftersom flygpersonalen, inklusive piloten, fastnat i trafiken”, sa en besökare som identifierade sig själv som Miss Vye.

Vid kl 01, när trafiken hade minskat avsevärt, sa en av motorcyklisterna, Juju, att han gjorde flera resor med oroliga resenärer till flygplatsen. Han sa att han utnyttjade situationen efter att ha insett att de var villiga att betala bra för att komma till flygplatsen i tid.


30 december 2017 • Läs mer här
Karibien knäar under klimatförändringens inverkan

År 2017 kände Karibien av hela klimatförändringen med en varning om att nuvarande trender indikerar att det inte kommer att bli någon frist.
Inom en period på två veckor visade orkanerna Irma och Maria verkligheten av klimatpåverkan, när de kramade de mindre Antillerna och förstörde allt i sin väg. Orkanen Harvey hade i augusti satt ribban för vad som skulle komma; med förödelse i Houston, Texas, som uppgick till nästan 200 billion US $. ”Den oöverträffade moder natur belyser den ovanliga karaktären av vädermönster som fortsätter att påverka nationer över hela världen”, sa Karibiens (Caricom) generalsekreterare Irwin LaRocque i ett meddelande till USA:s president Donald Trump, när Harvey gjorde ett uttalande i USA efter att ha visat vad starka vindar och kraftiga regn kan orsaka i Karibien.

Det tog mindre än en månad för hans uttalande att besannas. Orkanerna Irma och Maria, två kategori 5 stormar lämnade så många karibiska öar förstörde i september att Caricom-ordföranden och Grenadas premiärminister Dr Keith Mitchell sa att ”det kan inte ifrågasättas att för oss i Karibien är klimatförändringen ett existensiellt hot”.

Öarna drabbades hårdast på Barbuda, där hela befolkningen måste evakueras till den större ön Antigua, Dominica där minst 30 personer dödades, Anguilla, Bahamas, Turks- och Caicosöarna, Brittiska Jungfruöarna och St Kitts -Nevis.


30 december 2017 • Läs mer här
Virgin Holidays kapar priserna på USA och Karibien med nästan 50 procent

Många resejättar har lanserat januariförsäljningen tidigt i vinter. Och ivriga resenärer kan spara nästan 50 procent på sina semesterpaket för 2018 på några av de bästa destinationerna.
Om en resa till USA eller Karibien var struken i dina reseplaner för 2018, vill du kanske kolla in Virgin Holidays senaste erbjudande.

Företaget har sänkt sina priser för sina amerikanska resepaket i sin vinterförsäljning – och resenärer kan spara nästan 50 procent genom att boka i januari.


30 december 2017 • Läs mer här
Grenada, Karibisk ö att lära av

Som en del av en kontinent som vill återhämta sig från orkaner, erbjuder den vackra ön också ett exempel på hur en ö kan återhämta sig från förödande stormar.
År 2004 förstörde orkanen Ivan över 90 procent av Grenadas bostäder. Ett år senare orsakade orkanen Emily ytterligare skador för över 100 miljoner $. Det tog tid för Grenada att återhämta sig.

Efter det utvecklades öns starka kulinariska tradition; till exempel växlade många bönder från kaffe till kakaoproduktion eftersom det tar mindre tid att mogna. Och den här ön – med bara 107 000 invånare – har producerat några stabila hotell och, alltmer, orkansäkra high-end villor.


30 december 2017 • Läs mer här
Byttet ut Rupert (86) med Bertold (21)

Mediemogul Rupert Murdoch (86) og forretningskvinne Wendi Deng (49) skilte lag i 2013, etter 14 års ekteskap.
Nå kan det derimot se ut til at Wendi har funnet lykken på nytt, etter å ha blitt observert sammen med den 21 år gamle ungarske modellen, Bertold Zahoran. De to turtelduene har blant annet blitt fotografert sammen på en yacht i Karibien, og de så ut til å stortrives i hverandres selskap.

Videre hadde paret selskap av Sir Paul McCartney (75) og hans datter Stella McCartney (46).


29 december 2017 • Läs mer här
Karneval hölls i San José

Carnaval på huvudgatorna i San José, Costa Rica, den 27 december 2017.
En semestertradition som återvände till San Josés gator 2016 var tillbaka igen i år för att glädja åskådare: den årliga karnevalen.
Paraden, som är en downtown Chepe tradition men flyttades till Desamparados, strax söder om huvudstaden, har i 11 år fram till förra året fyllt gatorna med färg och musik.


29 december 2017 • Läs mer här
Franklin Grahams organisation på plats med katastrofhjälp

Hjälporganisationen Samaritan’s Purse, ledd av den amerikanska evangelisten Franklin Graham, flög i fredags till ön Saint Martin med nödhjälp till drabbade efter orkanen Irma.
Med ett fraktplan fullt av förnödenheter landade organisationens hjälpteam på Sant Martin, en ö i nordöstra Karibien. ”Teamet började snabbt distribuera hjälpen och arbetar redan med myndigheterna och kyrkkontakter för att identifiera vilka personer som har störst behov. Men eftersom orkanen José, nu uppgraderad till en stark kategori 4 orkan, drar in över ön de närmaste timmarna kommer det bli svårt att röra sig fritt”, skrev organisationen på sin hemsida.


29 december 2017 • Läs mer här
Orkanerna ”sandblästrade” de karibiska korallreven

Korallrev utanför St John, en del av Amerikanska Jungfruöarna, lidit allvarlig skada under orkanerna Maria och Irma, säger forskare som reste dit i slutet av november för att bedöma skadorna – det första steget i att förstå revets återhämtning.
Vissa koralkolonier förlorade grenar. Skadlig algtillväxt drabbade andra. Många försvagades av orkanerna – lämnades med spöklika fjäderliknande bakterier som hängde i öppna sår där korallbitar hade skrapats bort.
Forskarna observerade också platser där hela korallkolonier, som liknade enskilda träd i en skog, hade blivit borttagna av stormarna.


Joycelyn Austin Roberts

27 december 2017 • Läs mer här
Inga pengar tillbaka ännu …

Några Barbadians som kvarlämnades i Miami tidigare denna månad efter en misslyckad kryssning som de betalade upp till $ 3 000 vardera för, har ännu inte fått pengarna tillbaka.
De hoppas nu att de kommer att återbetalas innan årets slut – om löftet förverkligas. De var en del av en grupp på 37 personer som betalade en veckas kryssning som var planerad att lämna Miami den 2 december, men de lämnades i Miami utan kryssning och inget alternativt boende.
Några av de besvikna resenärer gjorde egna alternativa arrangemang, andra blev kvar till den 6 och 7 december medan andra valde att stanna fram till den 13 december när de ursprungligen var planerade att åka hem.

En av medlemmarna i gruppen som återvände den 13 december, sa att ansträngningarna att nå Joycelyn Austin Roberts, som arrangerade kryssningen, hade visat sig meningslösa fram till fredag ​​den 22 december. Kvinnan sa att Roberts ringde tillbaka till henne den dagen och sa att frågan var i hennes advokats händer, och hon hoppades kunna betala tillbaka pengarna vid årsskiftet. Vicki sa att Roberts vägrade att uppge advokatens namn.


27 december 2017 • Läs mer här
Arubas nya gratis Wi-Fi-zoner

En av Karibiens mest innovativa destinationer fortsätter att höja ribban med lanseringen av nya gratis Wi-Fi-zoner över hela ön.
Aruba har presenterat fem nya zoner ”för att förbättra våra besökares upplevelse”, skrev Aruba Tourism Authority i en pressrelease. De kostnadsfria Wi-Fi-zoner inkluderar Eagle Beach; Plaza Turismo; Arikok nationalpark; Mangel Halto och Casibari Rock Formation.

”Ta en bild av den perfekta solnedgången när du är på Eagle Beach eller Mangel Halto Beach och skicka dessa direkt till dina vänner och familj. Sshhtt – de vet inte att du bara försöker göra dem avundsjuka, skrev ATA. Man hoppas på att fler karibiska destinationer följer efter.


27 december 2017 • Läs mer här
Hästar i staden

Det var dags för Tope Nacional – traditionen som varje 26 dec gör San José till samlingsplatsen för de bästa hästarna och ryttarna från hela landet.
Hästarna bär alltid sin man och svans vackert och konstfullt klippta eller flätade. Men med president- och parlamentsval som kommer i februari tillhörde dagens största skyltar och banderoller de politiska kandidaterna som visade upp sig för att ge ett gott intryck hos publiken.

Tusentals ryttare med hästar, och hundratusentals åskådare kom till den årliga paraden vid Paseo Colón och Avenida Segunda i hjärtat av huvudstaden.


26 december 2017 • Läs mer här
Boro-tröjor och böcker fick orkandrabbade barn att le

Peter Brunton skickade 22 Borotröjor och kopior av hans Sally The Seal-böcker till Dominicabarn som hamnat i en katastrofal situation.
När orkanen Maria drabbade ön Dominica i september, blev många familjer hemlösa. Men tack vare Boro-pojken Peter Brunton och hans vän Richard Busby, ler några av barnen igen.
Tidigare offshore-arbetare Peter, som föddes ”Over the Border” och gick på St Hilda School, men nu bor i Stainton, sa: ”Jag var angelägen om att skicka över presenter till de kämpade barnen som har skadats på så många sätt. ”Så många människor kämpar för att komma tillbaka på rätt spår och i vissa fall bara överleva denna julperiod.

Richard, av Yarm, som arbetar på McLarens, sa: ”Peters underbara tanke blev så väl mottagen där borta.
”Det var en underbar sak att göra före jul. Han har medfört unga glädje på ön och fått en stor hiss till sina unga liv – julen har definitivt kommit via Middlesbrough.”


26 december 2017 • Läs mer här
Karibiens hotellbeläggningar minskade förra månaden

Efter en stark återhämtning i oktober minskade den karibisk hotellbeläggning med 2,9 procent i november, enligt de senaste uppgifterna från hotellanalysfirman STR.
Regionens beläggning var 64,4 procent i november, från 66,3 procent i november 2016. 
Genomsnittliga dagliga bokningar steg dock med 3,3 procent i november, medan intäkterna per tillgängligt rum (RevPar) ökade något med 0,3 procent till 114,75 dollar.

För året är hotellbeläggningen i Karibien ner med 0,9 procent, även om den siffran skulle vara positivt om inte för en mycket långsam september som ett resultat av orkanerna Irma och Maria. STR: s uppgifter kartlägger 1 932 hotell bestående av 248 390 rum i Karibien.


25 december 2017 • Läs mer här
Sandals utexaminerar årets sista kull av sjuksköterskor 2017

Sandals Resorts i Saint Lucia har just utexaminerat den senaste kullen av unga sjuksköterskor från sitt Hospitality Training Program (HTP) för 2017, vilket ökar antalet personer det har utbildat i år till över 200 över alla orter.
Den sista gruppen på 50 fick sina Sandals-certifikat under en ceremoni på Sandals Halcyon Beach Resort. Det innebär att Sandals sedan starten har utbildat och certifierat över 1200 unga sköterskor, vilket hjälper många på vägen mot arbete.

Generaldirektör för Sandals Halcyon, Christopher Elliott sa att ”Några av de tidigare studenterna är nu ledande inom företagen här på Saint Lucia och på öar så långt bort som Bahamas”.


25 december 2017 • Läs mer här
Haitis luftrum är potentiellt farligt

Haitis luftrum är inte kontrollerat, det finns inget system för radarövervakning av territoriet.
Som ett resultat vet ingen vem som passerar landets luftrum och av säkerhetsskäl är internationella flygbolag begränsade till landning och start och undviker att flyga över landet på grund av risken för bristande flyginformation.

I förra veckan beklagade Jovenel Moïse det faktum att det Haitiska luftrummet i 20 år inte har kontrollerats och ger en poäng på 5 av 100 till säkerheten för den internationella flygplatsen Toussaint Louverture. Han nämnde förvärvet under hans regering av ett högteknologiskt radarsystem på 12 miljoner dollar som skulle täcka hela landet utan att nämna alla förseningar till detta löfte.


25 december 2017 • Läs mer här
”Still going strong” vid fyllda 106

Gladstone Mack, som nyligen firade sin 106-årsdag. I sin högra hand är priset han mottog förra året från Guyanas regering under självständighetsjubileumsfirandet för att vara den äldsta levande mannen i Guyana. Till vänster hans äldsta dotter, Winifred Camacho.

Mack har varit änkling de senaste sju åren, efter hans kära fru Violas död efter en underbar och produktiv union på 60 år. Tillsammans fick de 10 barn, som alla lever fortfarande, och har gett dem 30 barnbarn.


25 december 2017 • Läs mer här
F & B vinner bästa Coco Resort 2017

2017 Coco Resorts årliga personalutmärkelser på Golden Palm hyllade mat- och dryckesavdelningen (F & B) som årets avdelning. Det här är första gången F & B har vunnit trofén som stolt kommer att visas på Ti Bananne Caribbean Bistro och Bar.
Verkställande dårektören, Richardson Skinner, var hedrad att få priset tillsammans med sitt lag som alla har jobbat för det. Skinner noterade, ”Vi investerade i ett toppmodernt kök och förlängde vår restaurang för att uppfylla förväntningarna hos dagens gäster, företagskunder och med fler evenemang, vilket har gett utdelning. Denna utmärkelse är för varje lagmedlem från bar, evenemang, kök, restaurang, butiker och alla värdar som hjälpte till att göra teamet till mottagare av ”Årets avdelning.”

Årets vinnare, som valdes av alla avdelningschefer för deras utmärkta service under hela året, och mottagare av Årets Stjärnpersonal blev Philip från underhållsavdelningen.


24 december 2017 • Läs mer här
Sämre julförsäljning i år på Trinidad-Tobago

På avstånd går en shoppare längs mestadels tomma korridorer och butiker i Gulf City Mall på lördag vid middagstid.
Vid middagen var det många butiker som var tomma på kunder, andra hade några, med minst en affärschef sa att antalet kunder troligen skulle stiga senare på eftermiddagen när människor slutar arbeta för dagen.

En anställd sa att de få kunderna som promenerade genom affären var en indikation på den vanliga trafiken. ”Vi har ingen försäljning i år – det är den lägsta det någonsin har varit, ”sa hon.
Det var samma historia på Micles: ”Inte bra alls … ingenting jämfört med vad vi är vana vid”, sa en säljare där.

Shopparen Helen Thomas, sa att hon letade efter de lägsta priserna. ”Jag har inga pengar … Jag är på en budget, jag är pensionär,” sa hon.


24 december 2017 • Läs mer här
Roxborough-student vinner diabetesaffischtävling

En Roxborough Anglican Primary skolelev, vann förstapriset i den 9:e årliga Bovell Cancer Diabetes Foundation-skoltävling, med den mest innovativa bilden av 2017 World Diabetes Day-temat ”Women and Diabetes.” Skolan vann också förstapriset i kategorin ”färgstarka” i 10-15 åldersgruppen.
Sekreterare för hälsa, wellness och familjeutveckling, Dr Agatha Carrington, sa att ”Barn är inte befriade från diabetes. Vi minns 2015, IDF (International Diabetes Federation) registrerade då 42 000 barn under 15 år med typ 1-diabetes och vi har haft 86 000 nya typ 1 i år i under åldersgruppen under 15 år. Detta ger anledning till oro.

”Statistiken pekar verkligen på behovet av brådskande åtgärder och bygger på frivilligorganisationernas och CBO:s arbete när vi försöker minimera effekterna av denna sjukdom på våra kvinnor, män, pojkar och flickor”, sa Carrington.


24 december 2017 • Läs mer här
Jordbruk och turism ska rädda Tobagos ekonomi

Jordbruk och turism måste vara Tobagos huvudfokus för att driva på öns socioekonomiska utveckling.
Så sa chefsekreteraren Kelvin Charles, när han talade under debatten om en resolution vid plenarsammanträdet i Tobago i Tha den 23 november för att få verkställande rådet att hantera Tobagos angelägenheter och fördjupa öns socioekonomiska utvecklingsagenda genom att förvalta THA: s resurser för finanspolitiken 2018 genom politiska åtgärder som rekommenderas av verkställande rådet.

Charles sa att THA: s mål var att lägga tonvikten på turism, jordbruk, specialiserade tjänster för att säkerställa ett robust utbildningssystem, skapa en dynamisk hälsosektor och reformerad offentlig service år 2018.


24 december 2017 • Läs mer här
USA hotar att stoppa biståndet till Karibien

USA: s president Donald Trump har hotat att avbryta allt amerikanskt bistånd till alla länder, inklusive de i Karibien, som röstade för en resolution i Förenta nationerna som fördömer hans senaste beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Trumps uttalande, levererat vid ett kabinettsmöte på onsdagen där han sa att Förenta staterna skulle notera de länder som röstade för fördömmandet.
”Alla dessa länder som tar våra pengar och så röstar de mot oss i säkerhetsrådet, de får hundratals miljoner och till och med miljarder dollar i bistånd – och så röstar de mot oss,” sa Trump.

”Tja, vi tittar på de rösterna,” tillade han. ”Låt dem rösta mot oss; vi sparar mycket. Vi bryr oss inte.”


24 december 2017 • Läs mer här
Bostadskris hotar Puerto Rico

Omkring tre månader efter att den förödande orkanen Maria slog till mot Puerto Rico står önationen inför en ny kris, – Puerto Rico står nämligen och väger på kanten för att störta ner i en bostadskris.
Omkring en tredjedel av landets 425 000 husägare ligger back på att betala av på sina huslån till banker och investerare på Wall Street. Tiotusentals har inte betala sina räkningar på månader.

Det finns ingen enkel lösning i sikte. En bortglömd räkning kan kännas som ett litet problem för många av Puerto Ricos 3,4 miljoner invånare. Många kämpar fortfarande med att klara sig utan elektricitet eller försöka få försäkringsbolag att ersätta skadorna på deras hem.


24 december 2017 • Läs mer här
Jakthundar stjäls i Karibien

Jägare på ön Trinidad har problem med att deras jakthundar stjäls och fraktas bort från ön. Det är bara tio kilometer över havet till Venezuela.
Trinidad är den sydligaste av öarna i Karibien. Enligt ett reportage i Trinidad Express har öns jägare ord om sig att ha bra jakthundar. Tidningen har varit i kontakt med en man som förlorat tre jakthundar. Denne fick tips om att hans hundar kunde finnas i Venezuelas grannland Guyana. Men han fann inte sina hundar.

Även tidigare har jakthundar stulits på ön. Troligen måste jägarna chipmärka sina hundar eller förse dem med någon annan slags ID- eller GPS-märkning, så att de lättare kan spåras.
Jakthundsägaren anser myndigheterna på ön måste bli mer uppmärksamma på när folk från Sydamerika kommer över till öns hamnar och försöker sälja stora mängder viltkött. En normal jägare på Trinidad brukar bara ha enstaka kilo att sälja efter sin jakt. Troligen kommer viltköttsförsäljningen i hamnarna från illegal jakt.


21 december 2017 • Läs mer här
Allt fler barnfamiljer och unga kryssar

Intresset för kryssningar ökar. Vings senaste bokningsstatistik visar att allt fler barnfamiljer och unga ser kryssningar som en attraktiv reseform. Par i medelåldern och uppåt utgör dock fortsatt den största kundgruppen och allra populärast är kryssningar i ålderskategorin 50-64 år.
Den största procentuella ökningen ser Ving i åldrarna 2-17 år där antalet kryssningsresenärer har ökat med 162 procent jämfört med samma tid i fjol. Att barnfamiljer är en allt större målgrupp är också något som tydligt framgår i Vings senaste bokningsstatistik. Här har bland annat konstellationen två vuxna och två barn ökat med 293 procent jämfört med samma tid 2015. Populäraste kryssningen bland barnfamiljer och unga i sommar är i Medelhavet med världens största fartyg, Harmony of the Seas.


21 december 2017 • Läs mer här
Manischewitz Vin – populär vid karibiska julfirandet

Koshervinet har länge varit ett måste i judiska hem till påsk och vid speciella tillfällen i judiska kretsar.

Idag finnsr det mycket söta Manischewitz-vinet i många karibiska hem – särskilt kring jul. Det mycket söta vinet har rätt smakprofil för juldrinken, sorrel. I Trinidad säger man att det inte är jul utan den doftande drinken, gjord av hibiskus-blommor.


20 december 2017 • Läs mer här
12 döda när turistbuss med kryssningspassagerare körde av vägen i Mexiko

Minst 12 personer dog när en buss som transporterade passagerare från ett kryssningsfartyg till Maya-ruinerna i östra Mexiko kraschar på en motorväg.
Sju amerikaner och två svenskar är bland de skadade, enligt Quintana Roo State Civil Defense talesman Vicente Martin, som sa att myndigheterna ännu inte har fastställt alla dödas nationaliteter. Miami-baserade Royal Caribbean Cruises sa i ett uttalande att passagerare från två av deras fartyg, Celebrity Equinox och Serenade of the Seas, var inblandade i kraschen. Företaget uttryckte sitt deltagande och sa att det hjälpte till med sjukvård och transport.


20 december 2017 • Läs mer här
Hundratals drabbades av kräksjuka på Karibienkryssning

332 passagerare drabbades av kräksjuka ombord på ett amerikanskt kryssningsfartyg mellan Florida och Jamaica, rapporterar CNN.
Drömresan till Karibien förvandlades till en mardrömsfärd för flera hundra resenärer, när ett magsjukevirus spreds på fartyget. Det var under en femdagarskryssning mellan Port Everglades i Florida och Jamaica som allt fler passagerare drabbades av symptomen för smittan.
– Det var fruktansvärt. Alla dessa människor som samtidigt drabbades av diarré och kräkningar, det såg hemskt ut, sa resenären Tracy Flores till CNN. Enligt den lokala nyhetskanalen WPLG riktar passagerare kritik mot rederiets sätt att hantera utbrottet. Bland annat ska det inte ha funnits tillräckligt med sjukvårdspersonal ombord och de som sökte hjälp fick beskedet att det var fyra timmars kö.

Rederiet säger i ett uttalande att alla som sökte vård ombord fick hjälp och underströk att de hundratals som drabbats var procentuellt sett få, knappt sex procent, i förhållande till det totala antalet om bord – över 5.000.


20 december 2017 • Läs mer här
Kanadensiskt flygbolag donerar till orkanoffer

Sunwing Foundation har gjort en donation på 20 000 US-dollar till Global Medic, en kanadensisk internationell katastrofhjälp.
Travel Pulse Canada sa att Sunwing matchade de medel som samlades in genom flygbolaget under en sexveckorsperiod. Pengarna kommer att användas av Global Medic för att ge stöd till områden i Karibien som påverkades mest av orkanerna Irma och Maria. ”Global Medic har en etablerad historia om att vara de första på plats för att tillhandahålla vitala hjälpmedel, och vi tvekade inte att ge denna donation till dem”, tillade han. ”Vi skulle också vilja uttrycka vår tacksamhet till våra passagerare för deras generositet.”

Som välgörenhetsinitiativ från Sunwing Travel Group stöder stiftelsen välgörenhetsorganisationer genom att överföra 100 procent av alla donationer som uppkommit genom sitt förändringsprogram på Sunwing Airlines, tillsammans med matchande en med egen donation, utan administrativa avgifter.


20 december 2017 • Läs mer här
Karibiska barn lider fortfarande månader efter orkanerna

Över 35 procent av Dominicas barn är utan utbildningsverksamhet trots att tre månader har gått sedan orkaner Maria och Irma terroriserade och förstörde flera karibiska öar.
Tusentals Karibiska barn står utan grundläggande nödvändigheter, som rent vatten, sociala tjänster och skydd, enligt FN: s barnfond, Unicef. Tre månader efter är Unicef ​​fortfarande kvar i dessa länder och territorier, och arbetar med program för att stödja barn och familjer i att bygga upp sina liv och återvända till en normalisering. Över 35 procent av Dominikas barn är utan utbildningsverksamhet, många av dessa är också hemlösa sedan de förödande tropiska stormarna.

Medan livet sakta återvänder till det normala för många, kommer barn och familjer som har levt genom dessa stormar att behöva uppehållande stöd för att få tillbaka sina hem, samhällen och liv.


20 december 2017 • Läs mer här
UB40 återsläpper singel för att stödja orkanåterhämtningen

En folkmassa bestående av lokala restauratörer, Virgin Atlantic flygpersonal, karibiska turister och tjänstemän – till och med den Antiguanska premiärministern dyker upp på scenen.
Det är på Mary’s Uthus, ett matställe som serverar rom-punch och grillad kyckling, och man har samlats för att vara med på en musikvideo som ska bli jullåten för 2017.

Intäkterna kommer att gå till orkandrabbade på ön. ”Vi hoppade på chansen att komma ut till Karibien och bli involverad i en kampanj så här, för vi såg den katastrof som drabbat området och nu vill ingen komma till Karibien i vinter eftersom de tror att det inte finns något kvar ”, sa Campbell, från UB40 efter meningsskiljaktigheter inom den ursprungliga gruppen. ”Vi älskar verkligen Karibien, och vi är här för att uppmuntra människor att komma tillbaka.”


20 december 2017 • Läs mer här
Calypso Rose vill ha äldres dag på Trinidad – Tobago

Detta lands äldre bör hedras med en speciell dag, sa tidigare Calypso Drottningen.
Hon talade efter att ha mottagit utmärkelsen ”Order of Trinidad och Tobago” (ORTT) från president Anthony Carmona vid en gala i Drottningshallen, på St Ann’s.
Rose, 77, ansluter sig nu till Calypsosångaren ”Mighty Sparrow” med att ta emot nationens högsta utmärkelse inom kulturområdet. Lite ostadig på benen blev hon hjälpt upp på scenen där ORTT-medaljen och bandet placerades runt halsen av Carmona, vilket fick henne att vinka till publiken. Hon sa att hon just hade gjort 65 shower i Europa och har ytterligare 67 framför sig, till stor del i Karibien och Nordamerika. ”Min senaste show var i Oslo och jag måste lämna er för att åka tillbaka till New York (USA) för 67 nya shower.” Calypso Rose tackade sitt land för att hedra henne och sa att allt hon har gjort var för hennes fans.


19 december 2017 • Läs mer här
Nytt turistrekord för Jamaica

Lindsey Johnson från Tropics Travel Agency LLC blev etta bland i de 50 största resebyråerna som bokade besökare till Jamaica år 2017.
Hon flankeras av turismminister Edmund Bartlett och 2:a plats vinnaren i Miss Universumtävlingen, Davina Bennett. Landet välkomnar fyra miljoner besökare för första gången i sin historia, därför har turismminister Edmund Bartlett förklarat att 2017 som ”ett drömår för Jamaica”. Vi kommer att få fyra miljoner besökare i år och vi kommer att tjäna 3 miljarder US-dollar”, berättade han och passade på att tacka resebyråer från USA, Kanada och Storbritannien på Moon Palace Jamaica, Ocho Rios, nyligen.


15 december 2017 • Läs mer här
Elizabeth kröntes till Miss Karibien Storbritannien

Elizabeth Williams från Greneda blev årets Miss Caribbean UK skönhetsfestival som vann kronan som fått nytt utseende i London.
Santrece Stewart och Carissma Griffiths som båda tävlade för Jamaica, placerade sig på andra respektive tredje plats, Williams, lyckades också vinna priset för bästa aftonklänning under kvällen. Värd för årets show var Remel London och Reisz Ty Amos. MCUK grundare Jacqui Brown och Clayton Brown berättade hur årets händelse hade mottagits av allmänheten och hade ett budskap för alla som hade deltagit. ”Vi vill tacka alla era finalister för att ni deltagit i den fjärde Miss Caribbean Storbritannien. Arrangören ”Miss Karibien Storbritannien” vill rikta ett speciellt tack till våra värdar och även vårt bakom kulisserna stöd, Kloe Dean och Jazmyn Raikes, Karen Komplete Small och Carol Rose för resursfulla, kreativa, inspirerande och fantastiska färdigheter till 2017-finalisterna. ”Vi ser fram emot att se vad som står i stall för M.C.UK 2018.”


15 december 2017 • Läs mer här
Royal Karibien gav julklappar till barn på St. Kitts

Hundratals grundskolebarn på St. Kitts och Nevis fick ta emot tidiga julklappar från jultomten efter att besättningsmedlemmarna i Royal Karibiens kryssningsfartyg, Anthem of the Seas, delade ut julgåvor.
Tomten, gjorde en stor entré på baksidan av en ås, anlände för att träffa barnen, några klädda i skoluniformer samlade på Independence Square. Evenemanget sponsrades av Florida Caribbean Cruise Association (FCCA), som skänkt gåvorna. FCCA har också associerade kryssningsrederier som distribuera gåvor i olika hamnar av Tomten och hans nissar. Några av de yngre barnen var dock ganska blyga att träffa Tomten, medan andra satt i hans knä när han gav dem gåvor.

Sarah Young, manager på Anthem of the Seas, sa att de var glada över att kunna komma och lämna julklappar till barnen. Hon tillade att de gett till 200 barn mellan fyra och tio år gamla och haft flera frivilliga från skeppet för att hjälpa till med distributionen.


15 december 2017 • Läs mer här
Antigua är fortfarande öppet – trots orkanen Irma

Antigua klarade sig undan allvarliga skador i stormen: Vi håller öppet och väldigt mycket tillbaka, sa Carolyn Boyd.
Från det sätt som det rapporterades, var Karibien utplånat av orkanerna i september och en hel region borta för turister. Ändå var detta sant i endast ett fåtal fall. Bland de platser som drabbades mest var Barbuda, Antiguas systerö, där 95 procent av alla byggnader förstördes eller skadades, medan hela befolkningen evakuerades till Antigua.

Efter minimal skada öppnade Antigua för turister igen efter bara fyra dagar – bara för att finna att antalet brittiska resenärer till ön hade fallit med 34 procent.


15 december 2017 • Läs mer här
Frankrike beställer ett tredje karibiskt patrullfartyg

Den franska försvarsupphandlingsbyrån (DGA) har beställt ett tredje lätt patrullfartyg från franska skeppsbyggaren Socarenam.
Fartyget kommer att levereras 2019 för drift från Fort-de-France i Martinique för att täcka Antillens skärgård. Det nya PLG-patrullfartyget kommer att ansluta sig till FS för verksamhet i de franska flottans utomeuropeiska territorier i Karibien. Fartyget kommer att anslutas till PLGs FS La Confiance (P733) och FS La Résolue (P734), som beställdes 2014 och levereras i februari respektive september 2017 för drift från Dégrad-des-Cannes i Franska Guyana.

PLG lastar omkring 750 ton och har en längd av 60,8 m, och 9,55 m i bredd, en maxhastighet på 21 kt och en uthållighet på 12 dagar vid 12 kt.


15 december 2017 • Läs mer här
Bilförare har till nyår att fixa trasiga vindrutor

Lokala bilister har bara 17 dagar på sig att att fixa orkanskadade vindrutor, sa chefen för Virgin Islands avdelning för motorfordon.
Presidiets direktör Lawrence Olive sa att tjänstemän har satt 1 januari 2018, som sista dagen och därefter kommer det att vara förbjudet för lokala bilister att köra utan vindrutor. Efter det kommer alla bilar utan vindruta att klassas som trafikfarlig, sa Olive.


15 december 2017 • Läs mer här
Fler ungdomar söker välgörenhet

Fler ungdomar klarar inte att försörja sig själv utan vänder sig till Frälsningsarmén för hjälp.
När man möttes efter välgörenhetsårets årliga jultdelning, sa affärschef Sherma Evelyn att hon inte kunde ge några siffror, men det var en ökning av unga som kom för att få donationer. ”Vi ser också många unga kvinnor med barn, vissa är gravida, kan inte finna jobb. ”Vi har fortfarande de äldre som kommer och vi har inga problem med det. Den oro som vi har, är dock antalet ungdomar som kommer. ”Det är väldigt svårt att se unga kvinnor som är i nöd när situationen är så hemsk,” sa Evelyn. ”Vi har vår sparsamhetsbutik, som de också handlar i – mycket också.

Vi säljer kläder för nästan ingenting, och de kommer och handlar, de föredrar att du låter dem köpa något än att du fortsätter att ge dem. Och dessa medel används till andra saker.” Även fast hon tackade givarna sa Evelyn att de hade fått in långt under årets insamlingsmål.


13 december 2017 • Läs mer här
Nej till samkönat äktenskap, ja till cannabis

Domslutet för organisationen ”samma könspar” i Bermuda som tidigare vann i domstol att de får gifta sig på det brittiska Overseas Territory har blivit ogiltigförklarad.
Parlamentet har gått igenom den inhemska partnerskapslagen 2017, som ersätter äktenskap med samma kön med inhemska partnerskap som kan ingås av både homosexuella och heterosexuella par. Beslutet kom i samma parlamentariska sammanträde där en proposition för att avkriminalisera innehav av små mängder cannabis överlämnades med regeringens och oppositionssidans stöd.

Men efter fem timmars debatt röstade 24 parlamentsledamöter för den lagstiftning som inrikesministern Walton Brown sa skulle ge par av samma kön ett flertal juridiska rättigheter, men förhindra eventuella äktenskap av samma sex. Tio parlamentsledamöter röstade mot propositionen.


13 december 2017 • Läs mer här
Två månaders fängelse för att stjäla sex avokados

Edmond Campbell, en före detta fängelsekund som besöker staden Grenville, ska spendera de närmaste två månaderna bakom galler vid Richmond Hill-fängelset efter att han stulit sex avokados.
Den anklagade förklarade sig skyldig till anklagelsen när han dök upp inför Grenville-domstolen förra måndagen och dömdes till två månader. Han nekade till att han plockat dessa avokados från trädet men berättade för domstolen att han fann dem på marken. Enligt åklagaren sågs den anklagade plocka frukterna från trädet och när han tillfrågades om det sa han att ägaren av fastigheten gett honom tillåtelse. Ägaren som råkade vara polis kontaktades och han sa att han inte hade tillåtit någon att plocka hans avokado. Polisen kontaktades och de besökte platsen, men den anklagade hade redan lämnat området berättade en arbetsledare för domstolen.

Senare blev han dock gripen, inte långt ifrån platsen men vid den tiden hade han inga avokados i sin besittning. Enligt honom själv gav han bort och åt upp dem. Domstolen trodde inte på hans berättelse och Campbell skickades till fängelse, anklagad enligt praedial Larceny Act.


13 december 2017 • Läs mer här
Kvinnlig polisofficer i pistolfoto utreds

T & T-polisen utreder nu en poliskvinna, efter att ett foto publicerats på sociala medier under helgen av en kvinna som har en pistol nära ett barns huvud i hennes armar.
TTPS bekräftade att kvinnan på fotot var medlem i poliskåren och att poliskommissarien sedan dess hade bett Professional Standards Bureau att inleda en omedelbar utredning. ”Allmänheten kommer att uppdateras om resultatet av undersökningen när den är klar,” sa han. Bilden fick kritik från några på sociala medier, eftersom kvinnan tycktes hålla den nära barnets mun. Dock kom nära vänner till kvinnans försvar och sa att de trodde att bilden var publicerad på sociala medier för att skada henne.
En av kvinnans vänner skrev att bilden togs för ungefär tio år sedan innan kvinnan blev polis vid TTPS. 
Hon sa att hon trodde att bilden var upplagd i ett försök att misskreditera kvinnans handlingar och ”förstöra hennes karaktär.” En annan nära vän beskrev henne som en ambitiös ung dam.

13 december 2017 • Läs mer här
Bröstmjölkbank snart till Trinidad & Tobago

I ett försök att rädda de ömtåliga nyfödda barnen som finns på nationens sjukhus planerar direktören för kvinnors hälsa, Dr Adesh Sirjusingh, att inrätta en mjölkbank på T & T, den första i sitt slag i det engelsktalande Karibien. Sirjusingh, som utsågs av hälsovårdsministeriet för sex månader sedan, ansvarar för en ny enhet som heter Direktoratet för kvinnors hälsa. Syftet med mjölkbanken är att minska spädbarnens dödlighet. I en intervju sade Sirjusingh att 12 barn per 1 000 levande födslar har dött i T & T under 2017.


13 december 2017 • Läs mer här Kallfront krävde fjärde dödsoffret i Costa Rica

Kyliga vindar tog livet av ett fjärde offer i Costa Rica när den kallfront som har rört sig genom landet sedan helgen fortsatte att orsaka olyckor, strömavbrott och andra problem.
En rapport från NEC Madrigals taleskvinna, Nancy Madrigal, indikerade att det fjärde offret för olyckor i samband med kallfronten dog i Turrialba. Madrigal sa att offret var en inhemsk man som försökte korsa Siripiriv-ån men fördes bort av den starka strömmen. Vattennivåerna i flera floder runt om i landet är höga efter flera dagar med kraftiga regn, rapporterade CNE.

Av de tre andra offren som tidigare rapporterats var två schweiziska turister som dog när ett träd föll på deras stuga i den karibiska stranden staden Cahuita. Den tredje var en cyklist som dog när ett träd föll på honom under en tävling i Stillahavshamnen Caldera.


13 december 2017 • Läs mer här
Antigua och Barbuda avskaffar personlig inkomstskatt

Fler karibiska öar kommer snart att vara utan personlig inkomstskatt.
Antigua och Barbuda kommer att avskaffa sin personliga inkomstskatt med början i april, meddelade regeringen denna vecka. Den personliga inkomstskatten, som infördes 2004, var en skatt på 8 procent för personer som tjänar över $ 3.500. Den har också inneburit en skatt på 15 procent för personer som tjänade över 25 000 dollar. ”Effektiv, april 2016, då kommer personlig inkomstskatt att avskaffas i sin helhet”, sa Antigua och Barbudas premiärminister Gaston Browne.

”Det kommer inte bara att ge mer pengar i folks fickor, så att de kan spara eller spendera mer till förmån för ekonomin som helhet, det kommer även att bidra till att återställa vårt land som en av de mest konkurrenskraftiga i Karibien.”


12 december 2017 • Läs mer här
Färre väderrelaterade katastrofer i år

Irma beskrivs som en av de kraftfullaste orkaner som världen hittills skådat.
Antalet rapporterade väderkatastrofer har varit klart lägre i år än de senaste åren, visar data från ett ledande center för katastrofanalys.
Antalet dödsoffer är samtidigt bara en femtedel av genomsnittet de senaste tio åren. År 2017 har varit relativt stillsamt när det gäller naturkatastrofer. Antalet klimatrelaterade katastrofer – stormar, översvämningar, torka, skogsbränder och skred – som rapporterats var fram till den 10 december 239 stycken.
Genomsnittet de senaste tio åren är 324, vilket betyder att trenden är en nedgång på knappt 20 procent, visar siffror från den ledande katastrofdatabasen EM-DAT. Jämför man med de senaste tjugo åren är minskningen ytterligare ett snäpp större.

12 december 2017 • Läs mer här
Puerto Plata värd för första Dominikanska romfestivalen

Dominikanska republiken har länge varit ett av centrum för karibisk romtillverkning, och nu kommer det snart att bli en festival värdig det arvet.
Den ”Dominikanska Romfestivalen” kommer till Puerto Plata, som står värd för en festival som syftar till att främja produkter från dominikanska romfabriker. Arrangemanget kommer att äga rum i Urban Park of Puntilla del Malecon i Puerto Plata, enligt Roberto Casoni och Jakaira Cid, VD och koncernchef för turism Puerto Plata. Syftet är att bidra till att visa ”den kulturella identiteten hos var och en av de deltagande varumärkena”, enligt Casoni. Målet är att hålla den dominikanska romfestivalen årligen. ”Den dominikanska romfestivalen kommer att vara en utställning med rom inramade i en magisk miljö där våra producenter kommer att visa de bästa produkterna från den nationella industrin till älskare av rom från hela världen”, sa Casoni.

Deltagare kommer att kunna njuta av olika aktiviteter som konserter, seminarier, samtal, workshops, visningsturer, cocktails och provsmakningar. ”Vi kommer också att ha internationella gäster från olika delar av världen, intresserade av presentationen av nya produkter för kommersialisering,” sa Casoni.


12 december 2017 • Läs mer här
Nytt trafikledningstorn i Montego Bay

Det nya flygkontrolltornet i Montego Bays Sangster International Airport kommer att vara fullt fungerande nästa månad, enligt Jamaica Civil Aviation Authority.
”Vårt team i Montego Bay är redo att flytta över. Parallella operationer kommer att ske under de närmaste två veckorna, varefter det kommer att bli en fullständig övergång till det nya tornet, sa Nari Williams-Singh, generaldirektör för Jamaica CAA. Parallella operationer innebär samtidig användning av de gamla och nya tornen för direktflyg till och från flygplatsen.

Detta görs för att underlätta en smidig övergång av flygtrafiktjänster, när den nya anläggningen går i full drift och ”tornet kommer att stärka tillförlitligheten och effektiviteten i vårt flygnavigationssystem, förutom att förbättra arbetsmiljön för flygledarna,” sa Wiliams-Singh.


12 december 2017 • Läs mer här
Norwegians passagerartillväxt fortsätter

Europas ledande lågprisbolag Norwegian fortsätter att visa blomstrande passagerartillväxt, enligt transportörens senaste pressmeddelande.
Norwegian transporterade 2,5 miljoner passagerare i november, ett hopp på 11 procent jämfört med samma period år 2016. Flygbolaget rapporterade totalt 2,52 miljoner passagerare förra månaden, en ökning med totalt 255 075 passagerare. Den totala trafiktillväxten och kapacitetsökningen ökade med 28 procent. Förra månaden lanserade Norwegian en rad av nya flygningar till franska Västindien, inklusive nya linjer till Martinique och Guadeloupe.

”Vi är glada över att fler passagerare väljer att flyga med Norwegian”, säger norska vd Bjørn Kjos. ”Global expansion är viktig för att positionera oss på en marknad med så stark konkurrens, men också för att skapa ekonomiskt värde på de marknader vi driver.”


12 december 2017 • Läs mer här
Karibiens outsourcing-sektor skapar 2,3 miljoner jobb fram till 2020

Regionala intressenter förutspår att de närmaste tre åren kommer 2,3 miljoner arbetstillfällen att bli tillgängliga inom outsourcing sektorn i hela Karibien.
Det sa Gloria Henry, president of the Business Process Industry Association of Jamaica när hon talade för regionala investerare i Montego Bay i förra veckan. Hon refererade till analytiska data som visar att Karibien kommer att generera knappt tre miljoner arbetstillfällen senast 2020.”

Analytiker tror att 2,3 miljoner jobb kommer att bli tillgängliga år 2020, men samtidigt kan 1,8 miljoner arbetstillfällen försvinna, så det blir 500.000 jobb i en positiv balans, som vi i Karibien ser fram emot att dra nytta av, sa Henry.


12 december 2017 • Läs mer här
Pan Caribbean startar sockerproduktionen denna vecka

Efter en liten fördröjning kommer Pan Caribbean Sugar Company (PCSC) att starta sin produktion på Frome Sugar Factory i morgon tre veckor senare än tidigare offentliggjort.
”Vi var tvungna att vänta på grund av vädret – det har varit konstant nederbörd under de senaste dagarna, sa Diana Sun, en talesman för den kinesiska ägda PCSC, till The Gleaner förra veckan. PCSC hoppas kunna producera cirka 26 000 ton socker från sin fabrik i år.

De hoppas också på ett ökat samarbete från lokalbefolkningen för att bekämpa olagliga bränder, vilket har påverkat produktionen negativt under de senaste åren.


12 december 2017 • Läs mer här
Ett fan såg ”Pirates of the Caribbean” på Netflix 365 dagar I rad

Netflix släppte på måndagen en månadsrapport om hur miljoner abonnenter använder plattformen, vilket ger världen en glimt av vilket av deras program som ses mest.
Men tillsammans med att avslöja hur många timmar människor tillbingar sina liv framför TVn, avslöjade rapporten hur vissa människor använder sina Netflix-konton för att uppnå några ganska anmärkningsvärda, bisarra prestationer. En amerikansk användare strömmar uppenbarligen Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl varje dag i år.

Det är mer än 800 timmar med att titta på Johnny Depp som pratar med zombiepirater, vilket är konstigt imponerande – en prestation som endast en rivaliserande kanadensaren, som tittat på den tredje Lord of the Rings-filmen 361 gånger i år.


12 december 2017 • Läs mer här
Hallyday återvänder till sitt älskade S:t Barth för att begravas

GUSTAVIA – Kroppen av den franska sångaren Johnny Hallyday möttes av  fans på den karibiska ön St Barts, paradisön där sångaren ägde ett välskött hem och bett om att bli begravd.
Stjärnan, som dog av lungcancer förra onsdagen blev 74 år, och han bad om att bli lagd till sista vilan där i ett val som har gjort några fans och kära besvikna eftersom de skulle ha föredragit att hans grav skulle vara mer tillgänglig på fastlandet. Kistan flög till St Barts på en Boeing 757 med 62 passagerare ombord, inklusive hans fru Laeticia och deras två barn som ledde en privat begravningsceremoni igår.

Flera hundra fans – av vilka några hade rest från fastlandets Frankrike – samlades utanför huset där deras musikaliska hjältes kropp begravdes på den karibiska ö som härjades av orkanen Irma för bara två månader sedan. Många hade klädd sig i vit, en traditionell sorgfärg i Karibien.


12 december 2017 • Läs mer här
Karibiska öar undertecknar ILO-initiativet om barnarbete

BRIDGETOWN – Internationella arbetsorganisationen (ILO) säger att Barbados har blivit det nionde karibiska ö-samhället (CARICOM) för att ansluta sig till det regionala initiativet, Latinamerika och Karibien utan barnarbete.
Det sa att öns arbetsminister Esther Byer Suckoo när hon överlämnade det undertecknade avtalet till José Manuel Salazar-Xirinachs, ILO: s regionaldirektör för Amerika och Karibien, i samarbete med organisationen för amerikanska stater (OAS) när interamerikanska ministerkonferensen ”Arbete” hölls här tidigare i månaden.

Det sägs att som ett resultat av Barbados undertecknande av avtalet, det totala antalet deltagande länder i regionen nu är 28, allt i linje med ett gemensamt mål: att minimera alla former av barnarbete i regionen till 2025.


11 december 2017 • Läs mer här
Hyundai, Shell och Motorworld arbetar tillsammans med Soup Kitchen & Care-paket

Gemenskapen på St Maarten/St. Martin arbetar för att återuppbygga och återhämta sig från de senaste orkanskadorna.
Orkanerna har försatt många invånare i svåra situationer till följd av arbetslöshet, löneavdrag, bostadslöshet och utmaningar med att sluta träffas för att ge grundläggande nödvändigheter för sig själva och/eller deras familjer.

För att lindra några av dessa omständigheter har Hyundai och Shell arbetat tillsammans med Motorworld Group of Companies (MWG) och återinvesterat 150 000 dollar genom en serie av initiativ för att hjälpa till med boende i nöd.


11 december 2017 • Läs mer här
PJIAE stärker banden med St. Barths

St. Barths har åtagit sig att stärka sitt partnerskap med operationsbolaget Princess Juliana International Airport (PJIAE) och erkänner PJIA som sin internationella flygplats.

Detta avslöjades av president Bruno Magras från kollektivet på St. Barths vid ett möte med en delegation från PJIAE ledd av dess verkställande direktör, Regina LaBega. De två parterna gick med på att arbeta tillsammans för att utveckla en mjukare, bättre och bekvämare service för passagerare från St. Barths (Transfer). För att uppnå detta ska PJIAE undersöka möjligheten att tillåta flygbolag att hämta sina St. Barths-bundna passagerare och VIP-väskor i syfte att göra överföringen snabbare och enklare.


10 december 2017 • Läs mer här
Caribbean Cinemas introducerar 4DX till SouthPark

Lagom till årets högsäsong öppnar Caribbean Cinemas sin första 4DX-bio i det engelsktalande karibien, som kommer att ligga på SouthPark Cinemas i San Fernando på Tobago-Trinidad.
Premiären kommer att vara samtidigt med den världsomspännande premiären för Star Wars: The Last Jedi den 14 december. 4DX anses vara en av de största innovationerna inom filmteknik: 4DX förstärker skärmbilderna av actionfyllda blockbusters, vilket möjliggör en helt nedsänkt händelse som överstiger den traditionella biografupplevelsen genom speciella effekter inklusive rörelseaktiverade platser, vind, dimma, regn , belysning, vibrationer och dofter. Caribbean Cinemas har totalt 492 skärmar över hela Karibien och 4DX-skärmen på SouthPark Cinemas kommer att ha kapacitet för 108 platser.


10 december 2017 • Originalnyheten
Karibiskt kök kommer till Shelby i USA

Magnus Williams kommer från Jamaica men har bott i Shelby i nästan 20 år.
Med hjälp av Alissa Dawkins och hans familj planerar Williams att öppna Ocho Rio i början av 2018, vilket ger ett karibiskt kök till staden. ”Det kommer att bli något som är annorlunda, det kommer att bli nytt och smakfullt”, säger Williams. Williams hittade en plats för restaurangen på Shelby Marketplace. Det lokala köpcentret har nyligen upplevt återupplivning med tilläggen av Hobby Lobby och Bargain Hunt. Ocho Rio får sitt namn från ett populärt turistmål i Jamaica, en Williams tror att människor i Shelby kan vara bekanta med och omedelbart associera sig med landet.


10 december 2017 • Originalnyheten

Saint Martin välkomnar första kryssningsfartyget sedan orkanen Irma

Saint Martin, det holländska och franska paradiset i Karibien, har välkomnat sina första kryssningsfartyg till ön sedan orkanen Irmas förödelse. Viking Sea gick in i St Martins hamn den 4 december, och följdes nästa dag av Mariella Discovery. Royal Caribbean’s Grandeur of the Seas kommer till ön den 17 december. Andra företag visar tecken på återhämtning, enligt utloppet. Populära restaurangen Spiga och presentbutiken Tijon Parfumerie har öppnats igen, och ett antal villor på den nederländska ön finns att hyra.


8 december 2017 • Originalnyheten

Tidiga julshoppare på Bahamas

Medan det bara är i mitten av december, har sista ruschen ännu inte börjat, men några tidiga fåglar upptäcktes köpa sina julklappar. Vissa säger att julen är för barn, och i Deanna Dashs leksaksaffär på Sky Mall försvann föräldrarna verkligen bland hyllorna för de perfekta klapparna till sina ungar. Hängivna pappan Shamar Trotman handlade inte bara till sin 18 månader gamla son, utan för alla de små han bryr sig om. ”Jag har en guddotter, bröder och systrar, så jag kan inte vänta till sista minuten. När de är lyckliga då är jag glad. De är allt jag behöver i livet, ”sa han när han valde ett fylligt djur.


8 december 2017 • Originalnyheten

Importerade 325 000 ägg för helgdagarna

Den största äggproducenten på Barbados har importerat en container med 325 000 ägg på grund av en förväntad brist under julhelgen. Chickmont Foods ABs driftschef Trevor Gunby sa att detta steg var en nödvändighet, eftersom leverantörens lager tömdes från att hjälpa andra producenter att behålla sina äggkvoter. ”Vi måste importera en container med ägg för att behålla marknaden eftersom det kommer att bli brist på ägg”, sa han. Under de senaste sex månaderna levererade lokala bönder den mycket värdefulla varan. Verkställande direktören för Star Chick, Wendell Clarke, tillkännagav att han hade köpt 800 000 ägg detta året.


8 december 2017 • Originalnyheten

Tillbaks till skolbänken för  för trafikbrott på Bahamas

Om transportminister och verkställande direktör Michael Lashley får som de vill, kommer domare att ha befogenhet att inkludera en period vid en körskola till överträdare. Massy United Driving Skills Academy meddelade att rekommendationen ingick i ett förslag, som nyligen kom till ministeriet, och de godkände det fullt ut. ”Det är meningslöst att ge böter till dem eller skicka dem i fängelse. Du måste ge dem en del av meningen med trafiklagarna, det för de om de tvingas spenderar fem eller sex månader på en trafikskola. Det tror jag, vägen framåt när det gäller trafiksäkerhet. Lashley, en advokat vid lag, sade att domare kunde göra närvaron på en trafikskola till en del av samhällstjänsten.


7 december 2017 • Originalnyheten

Svenskarna reser helst till värmen för att fly julstressen

Julen närmar sig med stormsteg och en vit jul i all ära, men många svenskar önskar hellre fira på varmare breddgrader. Fler än en tredjedel (34 procent) har bokat en julresa utomlands i år eller drömmer om att göra det. Det visar Vings resepanel där 20 020 personer svarat på frågor om resvanor vid jul. Kanarieöarna är det resmål flest vill besöka under julen. – Det är lätt att känna stress inför julen. För att slippa alla måsten väljer många därför att resa bort. En resa är dessutom en fin julklapp och tillsammans med sitt resesällskap kan man ta del av nya upplevelser och skapa fina minnen, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving. Topp 5 – hit reser svenskarna helst i jul (fler val möjliga) 1. Kanarieöarna 42 procent 2. Karibien 26 procent 3. Thailand 26 procent 4. Maldiverna 23 procent 5. USA 15 procent

7 december 2017 • Originalnyheten

Hajar kartläggs med enkla vattenprov

En internationell studie har nyligen visat att hajar tycks trivas i områden med liten mänsklig påverkan.
Genom att leta efter genetiska fragment kan man se vilka hajar som lever på vissa platser. Mängden genetiskt fragment ger också en uppfattning om populationernas storlek. Forskarna tror att den här tekniken kan ge nya och förbättrade möjligheter att kartlägga hajarnas utbredning. Stora rovfiskar spelar en viktig roll i de marina ekosystemen och många bestånd är utsatta.
– eDNA bör innebära stora framsteg för forskningen eftersom vattenprover är lätta att insamla, och varje vattenprov är en potentiell guldgruva med data, säger professor Stefano Mariani, en av medförfattarna till studien


7 december 2017 • Originalnyheten

Karibiens hotell kämpar för att rädda vintersäsongen efter orkanerna

Orkanerna som slet sönder Karibien i höstas har lämnat många hotell och samhällen i hela regionen i ruiner kämpar för att rädda vinterns högsäsong, när turister från Nordamerika och Europa söker en tillflykt från snö och kyla.
På några öar orsakade stormarna enorm förödelse som tvingar ägarna att utför stora reparationer och återställa en svårt drabbad infrastruktur. 
För de hotell som finns kvar ger den minskade rumsutbudet i regionen möjlighet att öka beläggningen. Men hotellägare i hela regionen står inför en liknande utmaning:
Hur man övertygar fritidsresenärer att se bortom de hemska bilderna för två månader sedan och boka en karibisk semester.


7 december 2017 • Originalnyheten

Disney avslöjar detaljer för nyskapad Caribbean Beach Resort

Disney har släppt bilder av Disney’s Caribbean Beach Resort, anläggningen öppnar efter renoveringar sommaren 2018.
Anläggningen har genomgått byggnadrenoveringar sedan tidigare i år med Old Port Royale entré som stängdes i maj. Den nya versionen som är planerad för att vara öppen till sommaren 2018 kommer att innehålla en uppdaterad Centertown Market, Shutters restaurang, Banana Cabana utomhusbar och Calypso Trading Post.Disney har sagt att uppdateringen kommer att bli ett centralt läge där gästerna kan få tillgång till tjänster och bekvämligheter samt mer mat.
Centertown Market kommer att erbjuda avslappnad restaurangmiljö samt en snabb matsmarknad medan Shutters kommer att ha restauranger vid vattnet.


7 december 2017 • Originalnyheten

Klottrandet på Nelson statyn i Barbados fortsätter

Ett privat företag har blivit inhyrt för att rengöra Nelson-statyn som står på National Heroes Square, Bridgetown.
Enligt entreprenören kommer statyn ”uppenbarligen” att förstöras snart. Han sa: ”Vi ska försöka rengöra Nelson på det bästa sättet vi kan och ska försöka att inte skada den” under rengöringsprocessen.Torget var tidigare känt som Trafalgar Square. Trafalgar Square bytte namn till National Heroes Square 1999. Namnet trädde i kraft på National Heroes Day den 28 april 1999.
Sedan dess och även tidigare har Barbadierna i vissa delar tyckt att Nelson-statyn ska flyttas från torget.


7 december 2017 • Originalnyheten

Västindien uppmanas att skynda på myggbekämpningen efter stormen

Karibien fortsätter att möta ett verkligt hot efter naturkatastroferna genom en ökning av antalet myggspridna sjukdomar över hela regionen.

Denna oro uttrycktes av den verkställande direktören för Karibiens folkhälsobyrå (CARPHA Dr C James Hospedales. Dr Hospedales sa att det finns ett behov av att öka insatserna i kampen mot mygg för att förhindra spridningen av de livshotande sjukdomar som de bär på. I år hade vi stormar som var oöverträffade. Vi förväntas se fler monsterstormar som orsakar störningar, bland annat genom att göra miljön mer fördelaktig för mygg.

Därför är behovet av samordnad myggbekämpning och användandet av de nya verktygen som finns tillgängliga absolut nödvändigt.”


7 december 2017 • Originalnyheten

Puerto Rico och Tesla

Efter orkanen Maria som förstörde mycket av Puerto Rico tidigare i år, var Elon Musk snabb att erbjuda Teslas tjänster som energiförsörjare.
Det största energikontraktet i restaureringsarbetet gick till sist till Whitefish, ett litet energibolag från Montana, men sedan har de stoppat arbetet. Tesla har dock förblivit på plats för att förbättra tillgången till energi i Puerto Rico. Teslas restaureringsarbete började med att leverera el till ett barnsjukhus i San Juan, och nu samarbetar Puerto Rico och Tesla med sex batteriprojekt som en del av en större satsning för att driva två öar i Puerto Rico: Vieques och Culebra.
Dessa energiprojekt kommer att kombinera Tesla Powerpack-system med solarrayer som redan finns på öarna för att köra mikrogridar tills huvudnätet är reparerat och fullt fungerande.


4 december 2017 • Originalnyheten

Åh, en riktig julgran i Karibien!

En extremt sval bris understryker att julen ligger precis runt hörnet.
Euton Rhodney, Rudolph Watson Sr., Rudolph Watson Jr., och Alex Smith, julgransodlare på Jamaika, som odlar julträd i bergen och som nu ska levereras till folkhemmen. Många gör resan längs de slingrande, förrädiska vägarna som leder från Blue Mountains till Kingstons slätter.
Watson Sr. finner glädje i att sälja sina julträd till människor och att få se deras ansikten lysa upp, nästan lika ljusa som de dekorationer som kommer att placeras i dem. Trots inflödet av plastträd sa han att det fortfarande finns många som föredrar de riktiga granarna.


4 december 2017 • Originalnyheten

Rödljuskamerasystem kommer till Trinidad och Tobago

Trafikljusen kommer att vara utrustade med Red Light Camera System för att få bilister att stanna för rött ljus.
Red Light Camera System, som kommer att monteras i 35 trafikljuskorsningar i hela Trinidad och Tobago, tillåter att fotografier tas på fordon som kör mot rött ljus.
Fotografiet, tillsammans med en böteslapp, skickas till den registrerade ägaren av fordonet.


4 december 2017 • Originalnyheten

38 % minskning i ankomster efter problem med ”inter-island färjan”

Passagerareankomster via snabbfärjan från Trinidad till Tobago sjönk med 38 procent till bara 276 981 under budgetåret 2016-2017, från föregående år ökade antalet ankomster via luft till över 2015-2016 siffror. Nadine Stewart-Phillips, sekreterare för turism, kultur och transport, sa: ”Detta är ett resultat av en minskning av inhemska passagerarresor. ”Tobago Assembly (THA) finansminister, Stewart-Phillips sa: ”Inrikes färjetrafiken för 2016-2017 registrerade  276.981 passagerare. Detta återspeglade en minskning med 38 procent jämfört med föregående räkenskapsår 2015-2016.
Detta berodde på färjeproblemen mellan öarna. ”


4 december 2017 • Originalnyheten

Holländska drottningen Maxima och kung Willem-Alexander dyker i Karibien

Den holländska kungen och drottningen har besökt en dykplats under sin tre dagars resa till Karibien.
Tusentals bostäder över ön är platta, medan lyxbåtar som låg förtöjda i marinor sänktes eller spolades upp på stranden av orkanen. Det kungliga parets första stopp på torsdagen var St Eustatius, innan de kom till Saba Island där de gick på Saba Day-festivaler. De åtföljs av statssekreteraren för inrikes och kon kingdom Relations, Raymond Knops.


4 december 2017 • Originalnyheten

Från midnatt ikväll kommer priset på bensin, diesel och fotogen att höjas på Bahamas.

Det nya priset på bensin kommer att bli $ 3,17 (26,56 kr) per liter, upp från $ 3,19, en ökning med åtta cent.
Priset på diesel kommer att höjas från $ 2,52 per liter till $ 2,58 (21,60 kr) per liter medan fotogen kostar $ 1,34 (11,22 kr) per liter, upp från $ 1,26. Dessa representerar ökningar med sex respektive åtta cent. Dessa prisjusteringar är i linje med den internationella marknaden.


4 december 2017 • Originalnyheten

Kristen julfest på Sandy Lane Resort

Personalen på Sandy Lane Resort hade en trevlig kväll med skratt, magi, gåvor och mat, när orten startade sina julfirande med en julkvalitetsmässa, som hölls på Sandy Lane Bennett Golf Turf igår kväll.
Mässan hölls under temat ”In Wonderland”, och många av stånden utformades efter Alices resa genom Wonderland. Evenemanget inkluderade en magisk show, en utställning på Alice in Wonderland-temat desserter, jättestora schack- och dominobrädor, och snidade figurer från filmer för barnen att ta bilder med. Resha Daniel, Sandy Lane Resort, Public Relations Manager på Sandy Lane Resort som hade en trevlig stund, sa ”Varje barn får en gåva, beroende på deras ålder, och vi har massor av mat och dryck och spel att leka med, ”sa hon.


4 december 2017 • Originalnyheten  

”No Bananas” på Guadeloupe

Bananodlingarna på Guadeloupe och Martinique förstördes av orkanen Maria.
Bananer är den viktigaste exporten på dessa två öar i franska västindierna. Bananodlingarna drabbades hårt även om vissa träd fortfarande stod upp – men avskalade på blad och bananer. Orkanen Maria var förödande för banansektorn i Guadeloupe som förstördes till 100% och 70% förstördes på Martinique, enligt branschfolk. 
Produktionen ska återupptas inom nio till tolv månader. ”Alla gårdarna förstördes. Det finns inga fler bananer kvar att exportera, berättade Francis Lignières, ordförande för bananproducentgruppen Guadeloupe, som har 220 medlemmar med 2000 hektar bananplantager.


1 december 2017 • Originalnyheten

Ziggy Marley till Storsjöyran i sommar

Förra veckan kunde vi berätta att det blir en Storsjöyra 2018 – nu kan vi presentera första artisten – jamaicanske reggaestjärnan Ziggy Marley! Ziggy Marley är inte bara Bob Marleys äldste son. Sedan 2003 har han byggt upp en imponerande solokarriär med sex album, en knippe Grammys och turnéer jorden runt. På egna meriter har han utvecklats till världens ledande aktiva reggae-artist. Vi ser fram emot sol, värme och sköna toner när Jämtland möter Västindien i sommar.


29 november 2017 • Originalnyheten Slavhandel dominerar möte mellan AU och EU

Slavhandeln i Libyen överskuggar toppmötet mellan AU och EU som främst skulle handla om utveckling och unga. EU-samarbetet med det krigshärjade landet har kritiserats, men statsminister Stefan Löfven vill inte kännas vid något ansvar.

Stefan Löfven (S) inledde toppmötet i Abidjan med att sitta ned med ungdomar från europeiska och afrikanska länder och prata om vikten av att de inkluderas i beslut som rör deras framtid. Vid statsministerns bord satt 24-åriga Upendo Abirai från Tanzania, som hoppas att Löfven ska lyfta frågor om fred och säkerhet under det två dagar långa toppmötet mellan EU och AU i Elfenbenskusten. Fred är det första steget, först efter det kan utveckling följa. Det är väldigt viktigt för hela Afrika, eftersom det råder stor osäkerhet i många länder här, säger hon till TT:s utsända i Abidjan.


29 november 2017 • Originalnyheten

Ordet ”indian” stryks ur norsk ordbok

Den gamla termen för den amerikanska urbefolkningen slängs ut ur Store Norske Lexikon.

När upptäcktsresanden Christofer Columbus 1492 nådde Västindien var han övertygad om att han nått Indien. Och var var då mer logiskt än att kalla de människor han mötte för ”indianer”? Termen satte sig snabbt. Och oavsett om vi avsett inka, maya, sioux, crow eller något annan av alla de folkgrupper som bebodde Amerika innan européerna anlände, så har det gått för sig att kalla dem just ”indianer”.

Men nu tar redaktionen för Store Norske Lexsikon ett litet steg på vägen för att mönstra ut ordet i sina egna uppslagsverk och texter.


Segelbåten som Patrik Perslow och Stefan Eriksson färdas med.29 november 2017 • Originalnyheten

Från Ljungby till Karibien – 600 mil på öppet hav

Patrik Perslow och Stefan Eriksson från Ljungby befinner sig just nu mitt ute på Atlanten.

Totalt ska de segla drygt 600 mil till Antigua i Karibien. – Nu är det öppet hav som gäller. Vi har nog tio-tolv resdagar kvar, lite beroende på hur det blåser, säger Per Perslow.

29 november 2017 • Originalnyheten
En val med ett meddelande: säg nej till plastflaskan Du kan se otroliga marina varelser i Costa Rica Bahía Ballena, i havet, men den här ligger på torrt land.

Lokala företag och boende gick samman för att omvandla 3.495 plastflaskor – alla upphittade i Ballena National Marine Park 2014 och 2015 – till en massiv skulptur. Designad av lokala konstnären Alban Corrales, är valen en jättestor, 9 m lång och 5 m bred. Byggandet av valet tog 100 medlemmar och turister cirka 10 dagar, enligt ett uttalande från ”Bahía Ballena Libre de Plásticos” -kampanjen, som inleddes 2016 som ett initiativ av flera verksamhetsområden för att ta itu med miljöpåverkan av engångsprodukter på kustsamhället.


27 november 2017 • Originalnyheten

Peter Dalles nya film spelades in på Aruba

På Aruba i Västindien filmar Peter Dalle ”Lyrro – ut & invandrarna”. Om välbärgade svenskar i sydliga paradis och folk som flyr norrut mot Sverige.
Suzanne Reuter, Claes Månsson och Johan Ulveson möter yngre stjärnor som Nour El Refai och Sanna Sundvist. På Aruba finns landskap både för lyx och karga ökenlandskap.
– Filmen är en nutidsbetraktelse om människors längtan efter lite grönare gräs. Folk reser, flyr och irrar sig över hela världen hela tiden, säger Peter Dalle.


27 november 2017 • Originalnyheten
Hiltons 50-åriga pool får en uppgradering
Under sista kvartalet av budgetåret 2017 inledde handels- och industriministeriet genom Evolving Tecknologies och Enterprise Development Company Limited (e TecK) ett projekt för att uppgradera pool- och pooldäcket på Hilton Trinidad and Conference Center.
Både Hilton Pool och Pool Deck är över 50 år och kräver stora reparationsarbeten och ombyggnad för att uppfylla internationella säkerhetsstandarder. Ett ljudsystem tillsammans med trädgård och anlagd belysning kommer också att installeras. Det förväntas att den nya Pool and Pool Deck kommer att överlämnas till Hilton Management senast december 2017.


23 november 2017 • Originalnyheten
St. Silas (Barbados) skola kommer med i surfplatteprojekt
Ännu en grundskola på landsbygden har lagts till i Aron & Christina Foundation Tablet Project.
Klass tre elever vid St Silas Primary School har inkluderats i initiativet, som sedan 2009 har säkerställt att grundskoleelever ges möjlighet att äga teknik som hjälper dem i deras studier. Igår kom eleverna i klass tre från Hillaby / Turners Hall Primary School för att ta emot sina surfplattor under en ceremoni. Aron Truss, grundare av Aron & Christina Foundation, avslöjade att St. Silas nu hjälper 16 skolor som deltar i projektet. Men han betonade att detta inte skulle vara möjligt utan generösa givare som Richard och Marilyn Palarski som förstår projektets betydelse och har i år donerat 66 Kindle Fire Tablets.


23 november 2017 • Originalnyheten

Medicinsk anläggning omdöpt

Den medicinska anläggningen på St. Ann’s Fort har officiellt bytt namn till Florence Gittens Medical Facility, efter en av de första kvinnorna att gå med i militären, överste kolonel Florence Gittens.

Den medicinska anläggningen presenterades igår kväll under en ceremoni som ägde rum vid St. Anns Fort. Chefen för personalstaben Glynne Grannum, som talade vid evenemanget, anser att namnbytet av den medicinska anläggningen inte bara är passande, men också nödvändig, med tanke på den ”höga tjänsten” som Lieutenant Colonel Florence Gittens innehade på Barbados försvar. ”Hon har inte bara haft en framgångsrik militärkarriär, hennes bidrag sträcker sig över 40 år och omfattar utbildning av militära och civila vårdpersonal, som har tillämpat sina kunskaper över hela världen”, sa han.


23 november 2017 • Originalnyheten Ricky Martin hjälpte Puerto Rico

Ricky Martin åkte till Puerto Rico i helgen med ett plan lastat med förnödenheter för att hjälpa offren för den senaste tidens förödande orkaner, skriver Rolling Stone. Världsstjärnan, som själv är född i Puerto Rico, berättade nyligen i Ellen DeGeneres pratshow om sitt senaste besök där, strax efter katastrofen.
– Bilderna av vad som hänt i Puerto Rico gör inte verkligheten rättvisa. Det ser ut som om någon släppt en atombomb över oss, sade han.
Martin har även samlat in över 16 miljoner kronor till förmån för offren, och deltar i en välgörenhetskonsert i Florida nästa helg tillsammans med artister som Jennifer Lopez, Selena Gomez och Demi Lovato.

Det var i september som orkanerna Irma och Maria drog in över Karibien med några veckors mellanrum och orsakade stor förödelse på önationer som Puerto Rico och Dominica.


20 november 2017 • Originalnyheten Trump tvingar 60 000 haitier att lämna USA

Anledningen är att Trump-administrationen menar att Haiti nu har återhämtat sig tillräckligt mycket efter den katastrofala jordbävningen 2010 för att man nu ska kunna ta emot de invånare som erbjudits tillfälligt uppehållstillstånd av USA. – Det är väldigt olämpligt, säger Steve Forester, koordinatör för Institutet för Rättvisa och Demokrati på Haiti. 2010 inträffade en kraftig jordbävning i Karibien. Katastrofen dödade över 200 000 människor, och förödelsen på Haiti var så pass stor att haitier sedan dess haft skyddad status i USA. Nu meddelar Trump-administrationen dock att man tänker avsluta det humanitära program som tillåtit cirka 60 000 haitier att bo och arbeta i USA sedan jordbävningen. Det skriver Independent. Anledningen är att USA:s utrikesdepartement menar att levnadsvillkoren på Haiti förbättrats så pass mycket att programmet inte längre behövs, och beslutet innebär att alla haitier med tillfälliga uppehållstillstånd måste lämna USA senast i juli 2019.


20 november 2017 • Originalnyheten Nu vill svenskarna kryssa i Karibien

Svenskarna väljer allt oftare en kryssning bland Karibiens öar.  – Förut var det dyrt att åka på kryssning och snittåldern var väldigt hög, idag har kryssningsbolagen ett helt annat fokus och riktar in sig mer mot yngre målgrupper och barnfamiljer. Numera kryssar alla typer av människor, under höstlov är det mest familjer, men under resten av året är det både yngre och äldre par som åker på kryssning, säger David Malmberg, VD på Wonder Cruises i Sverige. Den starka kronan gör att allt fler svenskar väljer kryssningar i Karibien där resorna under de senaste åren blivit billigare. – Delvis har dollarn gjort oss en tjänst men kapaciteten ombord på fartygen har också ökat, idag finns det fartyg som kan ta 5 000 passagerare vilket är det dubbla jämfört med för tio år sedan, säger David Malmberg.

Paradisö kan lansera laglig fildelningssajt

20 november 2017 • Originalnyheten Paradisö tänker lansera en laglig Pirate Bay-sajt

Det lilla landet Antigua och Barbuda i Karibien har vunnit en upphovsrätts-strid mot USA. Det kan leda till en statlig piratsida, där människor över hela världen kan ladda ner filmer och musik för några tior. Sol, vita sandstränder, paraplydrinkar – och laglig nedladdning av filmer, musik och tv-program för en spottstyver. Låter det för bra för att vara sant?  I det västindiska öriket Antigua och Barbuda kan det snart bli verklighet. Efter en lång strid med amerikanska myndigheter har paradisöarna fått tillåtelse från världshandelsorganisationen WTO att strunta i USA:s upphovsrättslagar.

Nu planerar myndigheterna att starta en statlig fildelningssajt där filmer, tv-program och musik från USA ska finnas tillgängligt, utan att någon ersättning betalas till upphovsrättshavarna. Materialet ska kunna nås av internetanvändare i hela världen.


20 november 2017 • Originalnyheten Rebel Salute mottar proklamation från New York State för dess bidrag till bevarande av Reggae Rebel Salute Reggae Festival presenterades med en proklamation från New York State Senator Leroy Comrie, för dess bidrag till bevarande av reggae-musiken. Presentationen gjordes under lanseringen av Rebel Salute 2018 på Milk River Restaurant & Lounge i Brooklyn. Rebel saluteFestival, som startar  med Jamaica Tourist Board (JTB) sponsrade kalender av evenemang 2018, kommer att fira sin 25-årsdag när portarna öppnar för showen i januari. Under lanseringen hölls festivalen i mer än två decennier och bjöd på familjeunderhållning i världsklass som främjar de mest positiva influenserna av reggae-musiken och det bästa av jamaicansk kultur. Rebel Salute kommer att hållas vid Grizzly’s Plantation Cove i St. Ann, Jamaica den 12 januari och 13, 2018.


20 november 2017 • Originalnyheten B’dos lanserar sedelapp för att bekämpa förfalskning Centralbanken på Barbados (CBB) har lanserat en valutaapp som en del av dess ansträngningar att bekämpa förfalskning. Barbados currency sa att mobilapplikationen känd som ”Barbados sedlar: Är den äkta?,” kan laddas ner gratis från Google Play eller iTunes. ”Med den här appen har Barbadians den information som de behöver för att kontrollera sina sedlar”, sa Octavia Gibson, biträdande valutachef vid CBB. ”Vi har alltid betonat vikten av att kontrollera dina sedlar så fort du får dem, och detta är en upptäcktsguide mot förfalskade sedlar i din mobil.” Gibson sa att appen fungerar genom att välja den sedel som personen avser att undersöka ”och det visar inte bara var säkerhetsfunktionerna är på den noten utan också hur de fungerar. ”Så om du tittar på BDS $ 100 sedel kan du välja hologrammet och den kommer att visa dig att det ändrar färg. Med denna app vet du exakt vad du ska leta efter på dina sedlar, sa hon.


19 november 2017 • Originalnyheten St Maarten, Saint Martin flygplats öppnad igen St Maartens prinsess Juliana International Airport öppnades idag, en månad efter att orkanen Irma ödelade ön. Den första flygningen gjordes av Windward Islands Airways International (WINAIR) till St. Eustatius medan den första internationella flygningen var från Delta Airlines, som landade kl 13.50. Flygplatsen som ligger på den nederländska sidan av ön, erbjuder flygplatsen även till resenärer och invånare på franska halvan av ön, Saint Martin. Flygplatschef Damaseau sa att ”Personalen på flygplatsen har jobbat mycket hårt för att få igång den igen och jag är väldigt stolt över att vi kan öppna igen. Vi är ännu inte redo för nattflygningar, men traditionellt kommer 80 procent av trafiken på dagtid, så vi gör bara justeringar på natten.” Damaseau noterade att turismen är den stora inkomstkällan för ön, så de omorganiserar för ta emot turisterna som ser fram emot att komma till den franska sidan av ön – St. Martin.


18 november 2017 • Originalnyheten Curaçao öppnar ny stor kryssningshamn Curaçaos snabbväxande kryssningsindustri fick en betydande ökning i veckan med debuten av sin nya andra kryssningsbrygga. Det 43 miljoner dollars jätteprojektet syftar till att möta ett ökat behov bland kryssningsfartygen och en säsong som förväntas bli ganska intensiv. Den andra kryssningshamnen ligger i Curaçaos Otrabanda-område, väster om St Anna Bay. På måndagen kom mer än 3000 resenärer till Tula Pier på Royal Caribbean Adventure of the Seas kryssningsfartyg för att utforska Willemstads historiska huvudstad, bland de mest fascinerande städerna i Karibien (det är också på UNESCOs världsarvslista). Den officiella stora öppningen av kryssninsahamnen hålls i slutet av mars 2018.


18 november 2017 • Originalnyheten Trinidad & Tobagos poliser har fått 9 nya radarkameror Arbets- och transportminister Rohan har undertecknat en order för användning av ytterligare nio LIDAR Speed Gun, på Trinidad och Tobago. De nya radarkamerorna utökade antalet hos Trinidad och Tobago Police Service kapacitet för LIDAR Speed Guns till femton, som ska utplaceras för omedelbar användning på Trinidad och Tobago. Under det kommande året kommer allmänheten att bli informerad om genomförandet av flera viktiga trafiksäkerhetsinitiativ som alla är inriktade på att stödja ministeriets fortsatta ansträngningar för att säkerställa hastighetsgräns och trafiklagar i enlighet med motorfordons- och trafiklagen 48:50.


18 november 2017 • Originalnyheten Dricksvattnet tillbaka till Maras invånare på Berbice Kranarna är igång igen på Mara och dess omgivning på östra Berbice efter återinförandet av gemenskapens vattenförsörjningssystem som varit ur drift i fyra år. Projektet, som kostat regeringen cirka 5 miljoner dollar att genomföra, såg återinstallationen av solpaneler på taket på Schepmoed Primary School, efter att de som hade varit där tidigare antingen stulits eller vandaliserats. En handfull arga invånare från grannbyarna blockerade huvudvägen med svarta vattentankar och vägrade släppa fram fordonstrafiken på torsdagen tills de hade fått prata med ministern, eftersom de också behöver vatten. Dr West-Charles lovade att före det första kvartalet av det nya året kommer boende i Highbury och Light Town att kunna få rent vatten, men att under tiden kommer det att köras ut till dem dagligen.


17 november 2017 • Originalnyheten Misstagen ska inte upprepas på Haiti På Haiti varnar FN för en humanitär katastrof efter orkanen förra veckan som krävt mer än tusen liv. Hundratusentals människor saknar mat, vatten, el och tak över huvudet. Återuppbyggnaden som skedde efter jordbävningen i Haiti för sex år sedan skulle ge ett mer hållbart samhälle enligt FNs slogan ”build back better”. Men det blev inte riktigt så och nu försöker man lära av misstagen.


15 november 2017 • Originalnyheten Disney startar kryssningar till Bermuda Under hösten 2018 kommer Disney Cruise Line att segla på nya rutter och lägga till i nya hamnar, inklusive dess första besök på Bermuda. För första gången kan Disney Cruise Line gäster segla till den vackra ön Bermuda. Var och en av fem-nattkryssningarna inkluderar två fulla dagar i Bermuda, medan en särskild sex-natt kryssning inkluderar tre dagar där. Bermuda erbjuder en idyllisk miljö för uteservering, och erbjuder sina berömda, rosa sandstränder, frodiga skogar och en mängd vattenaktiviteter. Shopping och sightseeing är rikliga och på bara 21 km2 är ön lätt att utforska. Med sin egen distinkta blandning av brittisk och karibisk kultur, har Bermuda både en rik historia i segling och en passion för cricket. Disney Magic kryssningar till Bermuda från New York sätter segel i oktober 2018.


15 november 2017 • Originalnyheten Belize turism satte månadsrekord Turistansökningar visar en stabil tillväxt til Belize för första kvartalet 2017 efter ett mycket stark 2016, enligt de senaste från landets turistmyndighet. Övernattningsturismen fortsatte med en positiv trend 2017, med ökningar i var och en av årets tre första månader, vilket ledde till totalt 2,7 procent i slutet av mars 2017. Mars är traditionellt höjdenpunkten på öns turistsäsong. I mars 2016 var det ett rekordstort antal turister med totalt över 43 000 besökare. Detta rekord överträffades dock i mars 2017, med över 44 400 turistbesökare, vilket gör det till högsta antalet turister som någonsin registrerats under en månad. En total ökning på 8,7 procent i kryssningspassagerare noterades för de tre första månaderna 2017. Med en ökning med 24,2 procent och 22,7 procent i januari respektive februari 2017, tillsammans med en kort nedgång på 13,1 procent i mars 2017, överträffades det totala antalet passagerare på kryssningsfartyg under första kvartalet 2017.


15 november 2017 • Originalnyheten En uppdatering på Anguilla turism, efter Irma Anguilla blev förstörd av orkanen Irma, men ön börjar återhämtningen och tar emot hjälpinsatser. Anguillas guvernör och chefsministern som fortsätter att bedöma skadan, sa i ett uttalande, att med stöd av Storbritannien vars hjälpsändningar börjat anlända til ön, börjar Anguilla vad som kommer att bli en massiv renovering. Flygplatsen är nu öppen och får charter och lättflyg.


15 november 2017 • Originalnyheten Bahamas ”Back to Business” efter Irma Bahamas är tillbaka efter orkanen Irma, sa tjänstemän på onsdagen. Alla flygplatser i Bahamas är nu öppna och operativa, med internationell och inhemsk trafik som har återupptagits. Stora hotell i Nassau har redan välkomnat nya gäster, och kryssningsfartyg slåss för att börja anlända till Nassau på onsdag. ”Efterdyningen av orkanen Irma i delar av Karibien är förödande”, sa Dionisio D’Aguilar, Bahamas ministeriet för turism och luftfart. ”Bahamas anser sig vara mycket lyckliga att ha klarat sig undan det värsta av stormen, men våra hjärtan går ut till alla de som påverkas.” Tjänstemän sa att Bahamas turismsprodukt i Nassau, Paradise Island, Grand Bahama och de allt populärare öarna var ”oskadade” med skador begränsade till kosmetiska skador på turistanläggningar på platser som Crooked Island, Inagua och Mayaguana till stora strukturella skador på Ragged Island.


15 november 2017 • Originalnyheten En ny färjelinje Miami-Bahamas Det finns ett annorlunda och nytt sätt att komma till Bahamas från Miami. Färjebolaget FRS Caribbean har utökat sina rutter med lanseringen av ny färjetrafik mellan Miami och Freeport, Grand Bahama. Den nya Grand Bahama-färjan erbjuder plats för 427 passagerare, med en varaktighet av ca 3 timmar, som arbetar tre gånger i veckan. FRS driver redan service mellan Miami och den bahamasiska ön Bimini. Grand Bahama-tjänsten går från Port Miami Terminal H, där passagerare kan parkera antingen för dagen eller över natten.


15 november 2017 • Originalnyheten Dominikanska republikens senaste golfbana Det finns en ny golfbana på Dominikanska republiken: La Romana Golf Club. Bahia Principe Hotels and Resorts har officiellt öppnat klubben, som ligger i Playa Nueva Romana på Dominikanska Republikens östra kust. Klubben har också en restaurang, bar, boutique och en golfskola; Det ligger nära två av företagets orter i La Romana: Grand Bahia Principe La Romana och Lyx Bahia Principe Bouganville. Det är den andra golfbanan av Bahia Principe och moderbolaget Grupo Piñero. ”För att ytterligare förbättra Bahia Principes semester erbjudande är vi glada att öppna den nya golfbanan på La Romana Golf Club med toppmoderna faciliteter”, säger Julio Pérez González, vice VD på Grupo Piñero. ”Detta projekt är ett bevis på varumärkets engagemang för Dominikanska republikens blomstrande turistsektor. Vi har investerat mer än 800 miljoner dollar på ön och har skapat över 9 000 jobb fördelade på de 14 lyxfastigheter vi äger och driver i Punta Cana, Samana, Rio San Juan och La Romana. ”


15 november 2017 • Originalnyheten Aruba Airlines återupptar Curaçao Flyg Det finns ett nytt sätt att flyga till den holländska karibiska ön Curaçao. Aruba Airlines återinför service till Curaçao från en mängd gateways, inklusive Miami, Maracaibo, Venezuela och Valencia, Venezuela. Flygningarna startades officiellt den 23 oktober. Aruba Airlines, Arubanas nationella operatör, är baserad i Aruba med ett nav i Miami.


14 november 2017 • Originalnyheten Iskall  perfektionism, uppkallad efter en legend: Costa Ricas Churchill Under de senaste veckorna har vi drömt om Costa Rica och sommarens succé Churchill.  Copos eller Granizados, som de är allmänt kända som, utvecklades till ”Churchill” i hamnstaden Puntarenas. Enligt den populära legenden blev lokala glassbutiken Joaquín Aguilar Esquivel känd på lokala restauranger och matbodar för att alltid sälja samma sammansättning av skrapad is, sirap, kondenserad mjölk och andra söta toppings. Lokalbefolkningen tyckte affärsinnehavaren såg ut som Storbritanniens premiärminister Winston Churchill och började kala sin frostiga dryck för en Churchill.


14 november 2017 • Originalnyheten DHTA kräver bättre insamlingspraxis från turistindustrin Under den senaste månaden har vi hört påståenden avMarie McCarthy, medlem av Dominica Hotel Association, att hotellbeläggningen inte är nära där STR rapporterar att det är. Enligt statistik från Discover Dominica Authority finns 308 fastigheter med rum för uthyrning på ön, med fler som planeras. Av dessa certifierade bostäder utgör STR rapporteringsdata merparten av dessa rum med 62% av alla utrymmen. När det gäller hotellbeläggning anser DHTA att denna betydande andel rum är en exakt indikator på beläggningen på Dominikanska Republiken.


10 november 2017 • Originalnyheten Trinidad & Tobagos Yvonne Clarke redo att vinna Miss Universe Yvonne Clarke, i en pose på Piarco International Airport på fredagskväll innan hon går ombord på ett flyg till Las Vegas. Hon kommer att representera Trinidad & Tobago vid 2017 Miss Universe Pageant, som hålls i Las Vegas, Nevada, USA, den 26 november. Hon lämnade Trinidad för Las Vegas på fredag kväll, på United Airways. Efter kontroverser kring hennes krona, diskvalificering och efterföljande återinsättning, sa Yvonne Clarke i förra veckan att hon var 98 procent redo för tävlingen och hade lagt allt som hade skett bakom sig.


10 november 2017 • Originalnyheten Stulna getter hittades i en stulen bil på Trinidad Två fordon har återfunnits av poliser från Arima CID och Task Force, inom några timmar efter att de har rapporterats stulna från Arima-distriktet. En grön Toyota Yaris, som tillhörde en 51-årig man från Demerara Heights, Wallerfield, rapporterades stulen kl 10 på fredagen. Fordonet hittades senare på lördagen. Två levande getter, som rapporterades stulna från en gård i Wallerfield timmar tidigare, hittades i fordonets bagage. Den andra bilen, en silver Nissan Tiida, rapporterades stulen runt kl 19:20, på lördagen vid Woodford Street, Arima, av en 33-årig Arima-man. Den hittades också intakt, längs Boys Lane, D’Abadie, runt kl 21 samma dag. Inga gripanden har ännu gjorts i båda händelserna. Och en silverfärgad Nissan som rapporterades stulen från Ramjohn Trace, Penal, återfanns på onsdagen. och en 27-åring från Santa Flora, greps i samband med den händelsen.


5 november 2017 • svenska.yle.fi Efter Paradisläckan: Nu vill EU svartlista skatteparadis Förslaget om att införa en svartlista över alla skatteparadis utanför EU är inte ny men efter den senaste läckan lyftes frågan upp på agendan när EU-ländernas finansministrar träffades i Bryssel på tisdagen. Ministrarna kom överens om att försöka enas om en gemensam lista när de träffas nästa gång om en månad. ”Vårt mål är att godkänna listan när vi möts i december”, sa Estlands finansminister Toomas Tõniste. Estland är EU:s ordförandeland till årsskiftet. Men frågan är problematisk och det är långt ifrån klart att EU-länderna kan enas den 5 december. För att godkänna listan krävs det enhällighet men EU-länder som Irland, Malta, Luxemburg och Nederländerna ställer sig på tvären. De länderna har i flera år lockat till sig stora företag med förmånliga skattearrangemang.