25 April 2018 • Läs mer här • Nyinsatt
Silver Airways förvärvar Seaborne för att skapa nytt karibiskt flygbolag

Fort Lauderdale-baserade flygbolaget Silver Airways har förvärvat San Juan-baserade bolaget Seaborne Airlines i ett koncept för regionen.
Silver har genom förvärvet av Seabornes verksamhet och tillgångar, skapat ett flygbolag som ska tjäna Karibien, Bahamas och Florida. För närvarande kommer Silver att driva sitt Bahamas-Florida-nätverk under Silver-bannern, medan Seaborne kommer behålla sitt namn för karibiska rutter. Den totala företagsflottan består numera av 31 flygplan, inklusive Saab 340 och Havilland Twin Otter sjöflygplan. Silver har också planer för att bygga upp en ny flotta med toppmoderna ATR 600s över båda nätverken, sa företaget.

Sammanslagningen av de två flygbolagens operativa funktioner, gemensam drift och effektivisering av gästupplevelse förväntas träda i kraft under nästa år, enligt bolaget.


24 April 2018 • Läs mer här • Nyinsatt
Bouchard dömd att återbetala $ 2.23 miljoner

Michelle Bouchard, som för två år sedan stal pengar från en äldre man hon hade bott ihop med, dömdes på onsdagen att betala mer än 2,23 miljoner dollar till mannen eller hans arvingar.
I april 2016, när hon befanns skyldig av en jury och dömdes till 12 års fängelse, var Bouchard 55 år. Hennes offer James Bruce Handford var då 88 år.
Juryn hade dömt henne för att överföra kriminell egendom – stulna pengar – 350 000 US $, 350 000 US-dollar och 310 000 US-dollar. I början av 2014 överförde hon 1,4 miljoner dollar på sina kanadensiska bankkonton till ett annat bankkonto i hennes fars namn, som vid den tiden hade varit död i flera år.

Åklagaren berättade för domstolen att Cayman inte har något avtal med Kanada som kunde hjälpa till med att återhämta dessa medel.


23 April 2018 • Läs mer här 
Allmän städdag på Cayman-öarna

Rengöringsinsatserna för Caymans städdag 2018 var inte begränsade till lokala gator och stränder.
En grupp frivilliga med gruppen Plastic Free Cayman tog till kajaker och paddelbrädor för att samla skräp i kanalerna runt Safe Haven hamn. De fick ihop mer än 200 kg avfall från mangroverna och vikarna runt området på cirka två timmar.
”Jag kunde inte tro att vi lyckades få ihop så mycket,” sa Claire Hughes, grundare av Plastic Free-gruppen. ”Jag menar, jag var inte förvånad över att det var så mycket skräp, bara att vi kunde plocka upp det.”

Plastic Free Cayman-gruppen har vanligtvis samlat in hundratals kilo av skräp i månadsstädningar av lokala stränder, men lördagens ansträngning var lite ovanligt, eftersom deltagarna tog med vad de samlade ihop i sina båtar. Skräpet packades sedan i påsar och samlades för hämtning av andra volontärer.


23 April 2018 • Läs mer här 
Cayman National Gallery bland topp 5 i Karibien

Rese- och livsstilsmagasinet News Americas har listat Cayman Islands National Gallery som ett av Karibiens fem bästa museer att besöka.
I ett pressmeddelande sa galleriledare Natalie Urquhart att hamna på listan visar att galleriet lyfter sin profil.
”Vi är mycket glada över att få detta positiva regionala erkännande,” sa Urquhart. ”Förhoppningsvis kommer dessa nyheter nu att locka fler besökare till Caymanöarna och till galleriet för att uppleva vår unika kulturmiljö och historia.”

National Museum of Fine Arts på Kuba rankades nummer ett i listan följt av Museo de Arte de Ponce i Ponce i Puerto Rico, Terramar Museum i Bonaire och Masterworks Museum of Bermuda Art i Bermuda.
Cayman Islands National Gallery, som grundades 1997, flyttade in i sin nuvarande mångsidiga anläggning på Esterley Tibbetts Highway 2012. Det främjar lokala och internationella bildkonst och håller upp till sex utställningar varje år.


21 April 2018 • Läs mer här 
Puerto Rico drabbades av nytt strömavbrott

Ett nytt massivt strömavbrott drabbade ön i veckan. Utbrottet påverkade alla öns 3,3 miljoner invånare, bara dagar efter ett tidigare avbrott som drabbade ca 870 000 personer.
Enligt uppgift av Puerto Ricas el-ansvarige, att det senaste strömavbrott endast visar brist på framsteg i öns återhämtning, och att omedelbara åtgärd behövs. ”Dagens strömavbrott på Puerto Rico visar att inte tillräckligt mycket görs för att stödja och bygga om ön,” sa han. I en tweet skrev öns elleverantör, Puerto Rico Electric Power Authority, att full kraftåterställning skulle kunna ta upp till 36 timmar för att fungera fullt ut igen.

”Medborgare i ett världsland bör inte tvingas leva med så bräcklig infrastruktur.” ”Denna blackout gör det kristallklart att den federala regeringen har övergivit de 3,5 miljoner amerikanska medborgarna som kallar Puerto Rico sitt hem.”


21 April 2018 • Läs mer här 
Flygskatterna är för höga i Karibien

Frågan väcktes tidigare i veckan när LIAT, Air Antilles och Winair tillkännagav CaribSKY alliansen som ser dem använda kodvaror och interlineavtal för att göra regionalresor enklare och billigare.
Evenemanget hölls på La Creole Beach Hotel & Spa i Guadeloupe. LIATs verkställande direktör Julie Reifer-Jones sa att beskattningen var en ”viktig fråga” och en lösning måste hittas. Hon sa att en ny studie visat att interregionala resor hade minskat avsevärt. LIAT, sa hon, transporterade nu 750 000 passagerare årligen jämfört med en miljon tidigare. ”När vi försökte komma bakom siffrorna och titta på några av de faktorer som påverkar den nedgången, skatterna – och det här inkluderar både flygplatsen och skatterna direkt från regeringen – fungerade det som väsentligt avskräckande att resa över hela regionen. ”Eftersom vi transporterar passagerare över flera territorier tar vi faktiskt upp skatter från tre eller fyra territorier varje gång någon flyger från ett resmål till ett annat och vi har också frågan om transitskatter eftersom vi stannar vid St Maarten eller vi stannar i St Vincent eller vi stannar i Barbados, sa Reifer-Jones.

Hon avslöjade att medan LIAT hade ökat sitt baspris med cirka tre procent mellan 2009 och 2016, hade skatten ökat med cirka 56 procent. ”Vad passageraren ser är inte baspriset. De kommer att se det totala priset och deras reaktion på att köpa en biljett för att resa till Guadeloupe eller resa till Dominica kommer att påverkas av den totala prisbilden, ”sa hon.


21 April 2018 • Läs mer här 
Virgin Gordas flygplats stängd av på grund av trasig brandbil

Taddy Bay Airport på Virgin Gorda i Brittiska Jungfruöarna kommer att hålla stängt på obestämt tid på grund av en opålitlig brandbil.
”Vi har några mekaniska problem med brandbilen som hastigt drabbade oss … jag antar att orkanerna drabbade allting som bara kom i dess väg.” Så därför bestämde vi sig för att stänga flygplatsen, ”förklarade Fraser.
Han sa att brandbilen var den ”primära frågan” som ledde till flygplatsens stängning. Fraser sa att han inte var beredd att avslöja några av de sekundära problem som berör flygplatsen.

Under tiden sa verkställande direktören att myndigheten nu håller på att beställa en ny brandbil till flygplatsen.
”Vi väntar bara på bekräftelse på hur lång tid det tar för den nya brandbilen att komma. Så fort vi vet kommer vi att informera vidare, sa Fraser.


21 April 2018 • Läs mer här
Samkönade äktenskap bör tillåtas i Karibien

Trycket ökar på att Barbados regeringen ska legalisera äktenskap med samma kön och dumpa befintliga brutala oanständighetslagar.
I en rapport med titeln ”Jag måste lämna Barbados för att få vara mig själv” uppmanade människorättsförespråkare att statsministern ”offentligt bekräftar de allmänna mänskliga rättigheterna och kategoriskt fördömer diskriminering, inklusive på grundval av sexuell läggning och genusidentitet”.
Rapporten, som publicerades i förra veckan, bygger på erfarenheterna av lesbiska, gay, bisexuella och transgender (LGBT) personer i Dominica, liksom Antigua och Barbuda, Barbados, Grenada, St Kitts och Nevis, St Lucia och St. Vincent och Grenadinerna, där det sägs att brutala oanständighetslagar legitimerar diskriminering och fientlighet gentemot HBT-personer.

Rapporten citerar en 20-årig Dominikanska homosexuell man, som heter Peter, som uttrycker rädsla för sitt liv och beklagar att han inte kan presentera sin partner för sin familj.


21 April 2018 • Läs mer här 
Tobagos ekonomi står still tills förbindelserna fixas

Claude Benoit, ordförande i Tobagos handelskammare, sa att ingenting kan göras för att hjälpa turistsektorn eller öns ekonomi tills öns förbindelser återställts till full operativ styrka.
Han svarade på rapporter från turistintressenter på måndagen om en noll procent beläggningsgrad för denna påsksäsong som han beskrivit som ”nedslående”. I en intervju bad Benoit regeringen och Tobagos att göra sin del för att säkerställa att lokala ö-transporter var effektiva och funktionella.

”Regeringen har inte gjort sitt jobb för att se till att havs- och flygförbindelserna är fullt fungerande. Det finns ett ansvar för att säkerställa en pålitlig service så att när näringslivet investerar kommer vi att få bra avkastning och ekonomi, sa Benoit.


21 April 2018 • Läs mer här 
Carnival Village öppnar med Judys Gypsyville

Huvuddukar, röda skjortor och skramlande tamburiner när medlemmar av Gypsy Carnival Troupe visade sitt stöd för ordförande Judy Watson, 2018 Carnival Village honoree och ledare av ”Judy’s Gypsyville”.
Watson, vars föräldrar, Aracely och Gerard Nicholson, var bland arrangörerna av den första moderna karnevalen på St Thomas 1952, sa att karnevalen var en glädje att uppleva när hon växte upp, särskilt för sin vänliga och välkomnande natur – en tid att få nya vänner och bli en del av en större familj, sa hon.


20 April 2018 • Läs mer här 
Storbritannien öppnar nya kontor i östra Karibien

Ivriga att gå vidare från den senaste Windrush generationens kontrovers, meddelade Förenade kungariket att det öppnar nio nya diplomatiska tjänster över samväldet, inklusive fyra i Karibien.
Utrikesminister Boris Johnson meddelade att han i en strävan att ”öka välståndet, ta itu med säkerhetsfrågor och rensa miljön”, kommer Storbritannien att etablera en fastare närvaro på St Vincent och Grenadinerna, Grenada, Antigua och Barbuda och Bahamas , liksom i Lesotho, Swaziland, Samoa, Tonga och Vanuatu. Trots att Storbritannien förbereder sig för att lämna Europeiska unionen efter sin omröstning i juni 2016, försäkrade Johnson att man kommer att förbli ”utåtriktade, öppna för företag och en försvarare av den internationella gränsen”.

Under ett besök på Barbados uttryckte den brittiske högkommissarien på Barbados och östkaribien, Janet Douglas, glädje över nyheten om öppnandet av de tre nya kontor i delregionen, vilka bör vara på plats ”i början av 2019”.


20 April 2018 • Läs mer här 
Karibiens längsta årligen återkommande regatta

Mer än 100 båtar registrerade från 30 länder över hela världen och besättningar från många fler kommer att delta i en nio dagars festival för segeltävling under Antigua Sailing Week 2018, Karibiens längsta löpande regatta.
”Förra året firade vi 50 års jubileum och i år ser vi det som början av ett sekel. ”Vi har ett bra koncept med 3 till 4 timmars tävling varje dag utanför Antigua sydostkust. När de tävlande är i land upplever de fantastiska händelser som är lämpliga för alla. Vi har försökt att lyssna på vad de medverkande vill ha och också ge en bra miljö för familj och vänner utanför tävlingen.”

Över 70 yachter kommer att köra i CSA-klasserna och tävla om den berömda Lord Nelson Trophy, inklusive två från Antigua; Sir Hugh Bailey med Rebel och Jonty Layfield med Sleeper X. Sir Peter Harrisons 115 ft brittiska superyacht Sojana vann Lord Nelson Trophy 2011 och är tillbaka i år för att försvara sin 2017-seger i CSA1.


20 April 2018 • Läs mer här  
Caribbean Airline Alliance lovar lägre priser

Tre karibiska flygbolag har bildat en allians som lovar att göra det enklare och billigare för resenärer att flyga mellan 32 länder.
Antigua-baserade LIAT, Air Antilles på Guadeloupe och St Maarten Winair har gått ihop under CaribSKY-projektet, som medfinansieras av EU:s INTERREG-karibiska program på 4,7 miljoner euro. Air Antilles tillåter nu passagerare att flyga med något av de tre flygbolagen på en biljett. Det kommer att underlättas genom kodvaror och interlinjeavtal. ”Ibland måste en kund köpa två, tre biljetter för att komma till en enda plats. Nu ska man kunna resa problemfritt vart du vill med en enda biljett ”.

Passagerarna kan dra nytta av mer direkta flyg och förbindelser, lägre priser, en bättre flygplatsupplevelse och ett lojalitetsprogram. Tillsammans betyder det att de tre flygbolagen kommer att förfoga över 25 flygplan och transportera 1 400 000 passagerare årligen på 70 000 flygningar.


I USA har Trumpadministrationen beslutat att omkring 60 000 haitier som vistas i USA måste återvända till önationen.20 April 2018 • Läs mer här 
Tiotusentals haitier måste lämna USA

I USA har Trumpadministrationen beslutat att omkring 60 000 haitier som vistas i USA måste återvända till önationen. Haitierna har haft tillstånd att bo i USA sedan den katastrofala jordbävningen för knappt åtta år sedan.
Departementet för inrikes säkerhet meddelade idag att man upphäver den särskilda status som haitier omfattas av och som möjliggjort att de tillfälligt kunnat leva och arbeta i USA. Regleringen infördes 2010 efter jordbävningen som drabbade önationen. Haiti är västra halvklotets fattigaste land och än idag är många haitier beroende av de pengar som släktingar och bekanta skickar från USA. Obamaadministrationen beslöt vid flera tillfällen att förlänga haitiernas skyddsstatus eftersom man ansåg att förhållandena på ön var alldeles för dåliga.
Trumpadministratonen å sin sida – som lovat tuffare invandrings- och flyktingpolitik – anser nu att förhållandena i Haiti är så pass goda att människorna som en gång flydde landet nu kan åka tillbaka. Haitierna ska lämna USA senast i juli 2019, efter det riskerar de att deporteras.

Miguel Diaz Canel.

20 April 2018 • Läs mer här 
Kuba får ny president – som inte heter Castro

En era tar slut när Kuba får en president som för första gången på över 40 år inte heter Castro. Den nye ledaren Miguel Diaz-Canel är en av toppmännen i det kubanska kommunistpartiet.
Men experter varnar för att familjen Castro fortfarande har stor makt. 57-årige Miguel Diaz-Canel har länge varit vicepresident under Raúl Castro som nu stiger åt sidan vid 86 års ålder. Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.
– Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetstjänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbolag som äger de flesta företagen i turismsektorn och därmed kontrollerar den internationella valutan i landet, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Dessutom har Raúl Castros sonson Raúl Guillermo Rodríguez Castro utsetts till chef över personskyddet, det vill säga livvakterna som vakar över politiker och andra pampar.
– Han sitter på information om vem som är otrogen eller korrumperad. Castrofamiljen kontroller därmed pengarna, våldet och skvallret på Kuba. Men de insåg att de inte kunde ha en tredje Castro på presidentposten.


18 April 2018 • Läs mer här 
Ericsson misstänks ha mutat Costa Ricas expresident

Ericsson har gjort allt för att dölja sin inblandning i transaktionen, pengarna betalades ut med hjälp av ett bulvanbolag skapat av en hemlighetsfull advokatbyrå med en styrelse av målvakter och miljonerna studsar sedan via banker i tre länder innan de når sin slutdestination.
I slutet på 90-talet och början på 00-talet använde sig telekomjätten Ericsson systematiskt av mutor för att vinna affärskontrakt, säger flera tidigare chefer till Ekot. Bland annat uppges Costa Ricas dåvarande president ha fått pengar.
Costa Ricas tidigare president Miguel Angel Rodriguez förnekar via sin advokat att han har tagit emot mutor eller andra betalningar från Ericsson. Han erkänner dock att han har en koppling till det brevlådeföretag i Panama där de 2,5 miljoner kronorna från Ericsson betalades in.

18 April 2018 • Läs mer här 
Oljeprospektering förväntas i Barbados inom det närmaste året

Det meddelades av energiminister Darcy Boyce, som sa att Barbados framgångsrikt auktionerat ut prospekteringslicenser för två områden till BHP Billiton och ett annat till Repsol.
Han sa att BHP Billiton nu är i slutfasen av Energiprocessen och när det är klart, förväntas prospekteringen börja 2019. Ministern noterade att Barbados har ett betydande offshore-område på mer än 70 000 km2.
Han sa att Energiavdelningen hade för avsikt att fortsätta marknadsföra öns offshoreläge internationellt, med hopp om att generera fler investerings- och prospekteringsmöjligheter.


18 April 2018 • Läs mer här 
Poliskommissarie på Antigua och Barbuda suspenderad över sexskandal

Ordern kom från Poliservicekommissionen (PSC) efter klagomål från tre juniorpoliser om sexuella trakasserier.
Poliskommissarie, Wendel Robinson, suspenderades efter en påstådd sexskandal som involverade tre av hans män.
Robinson utreds nu om påståenden från flera av hans yngre kollegor som klagade till PSC förra månaden om att vara utsatta för sexuella trakasserier och hade avvisat hans erbjudanden.

Han gjorde olämpliga kommentarer om deras anatomi, förutom att berätta för dem att de behövde acceptera hans begäran eller de skulle inte få befordran i polisstyrkan.


18 April 2018 • Läs mer här 
Tribeca Film Institute sponsrar 16 nya filmer från Latinamerika och Karibien

Tribeca Film Institute (TFI) stöder 16 nya filmprojekt från Latinamerika och Karibien.
12 kommer att få bidrag, till ett värde på upp till $ 10.000. Projekt, som sträcker sig från utvecklingsstadiet till efterproduktion, kommer att få ekonomiskt stöd, mentorskap och workshops. Filmmakarna kommer från Kuba, Chile, Mexiko, Colombia, Brasilien, Costa Rica, Venezuela, Dominikanska republiken och Puerto Rico.

Sedan starten av TFI Latin America-fonden 2010 har TFI avsatt 750 000 dollar för 76 filmskapare. Fonden drivs i samarbete med Bloomberg Philanthropies och CANACINE. TFI sponsrar SANFIC i Santiago, Chile och Los Cabos Film Festival och tillhandahåller mentorskap vid Nuevas Miradas Filmmaker Retreat på Kuba och workshops på DocsMX i Mexico City.


18 April 2018 • Läs mer här 
Theresa May ber karibiska ledare om ursäkt

Storbritanniens premiärminister Theresa May ber representanter från tolv karibiska länder om ursäkt under ett sammanträde för medlemsländer i Samväldet.
Ursäkten kommer efter de utvisningshot som den brittiska regeringen har riktat mot invånare med rötter i Karibien. Många barn i den så kallade Windrush-generationen, vars föräldrar kom för att arbeta i Storbritannien under 1950- och 1960-talet, hamnade i kläm när migrationsbestämmelserna stramades åt 2012, då Theresa May var inrikesminister. En del av dem har felaktigt blivit stämplade som illegala invandrare, och några har förvägrats vissa rättigheter, gripits och hotats med deportation.
– I dag vill jag be er om ursäkt, för vi är genuint ledsna för all den oro som har skapats, sade Theresa May till ledare och diplomater från de Karibiska länderna när mötet inleddes.

Skandalen har överskuggat andra frågor vid mötet, som syftat till att stärka Storbritanniens band med länderna i Samväldet, huvudsakligen bestående av forna brittiska kolonier.


17 April 2018 • Läs mer här 
Stena Line storsatsar med karibisk Danmarkslinje

I en av sina största satsningar någonsin har Stena Line tagit Västindien till Kattegatt med det nya inglasade soldäcket The Reef Bar.
The Reef Bar är en förlängning av Stena Lines karibiska äventyrsbad The Reef i Frederikshavn, och är ett inglasat soldäck med västindiska inslag i form av mat, dryck, musik och inredning som ska omvandla resorna med Stena Danica från en transport till en häftig upplevelse. Det nya soldäcket har plats för över 350 personer och kommer ge resenärerna möjlighet att njuta av utsikten även när vädret egentligen inte tillåter det. The Reef Bar kommer vara öppet året om, med större satsningar varje fredag då The Reef Bar blir AW-båten.

Totalt har 25 miljoner kronor investerats i Stena Danica. Bland annat gäller investeringen The Reef Bar, men även andra ombyggnader ombord och den satsning på digitalisering som pågår inom hela Stena Line där Stena Danica blir testarenan för nya tjänster och upplevelser. Målsättningen med satsningen är att öka antalet resenärer med 300 000 under de närmsta åren


16 April 2018 • Läs mer här 
Fler turister åker till Centralamerika som ett alternativ till Karibien

Många semesterfirare har valt att åka till ett latinamerikanskt land istället för Karibien.
Nu väljer allt fler att åka till de sex länder som tills nyligen varit den bäst bevarade hemligheten bland resenärer.
Centralamerika – med Belize, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua och Panama – fick in mer än 5 miljarder dollar från turismen förra året. Faktum är att de amerikanska länderna dyker upp allt oftare på ”Best of” reseguider, länder som erbjuder ett alternativ till de ofta trånga stränderna i Mexiko, Dominikanska republiken och på Puerto Rico (före orkanen Maria).

Alyse Cori, ägare av resebyrån Travelwise, berättade att Centralamerika toppar populära tropiska destinationer, helt enkelt eftersom länder i regionen har en mängd sevärdheter utöver stränder och städer.


15 April 2018 • Läs mer här 
Nomineringsdag fastställd för Barbuda-valet

19 april har fastställts som sista datum för nomineringar till valet som kommer att börja förberedas på Barbuda den 30 april.
Barbudas kommunallag innehåller bestämmelser om nomineringshandlingar som ska lämnas in av kandidaten eller hans företrädare till rådets kansli. Antigua och Barbuda Valkommission meddelade att Vernest Mack har utsetts till den tjänsteman som kommer att övervaka hela processen.

Bifallet hålls för att fylla platsen efter Trevor Walker i Barbuda People’s Movement, som avgick den 27 mars efter sin seger den 21 mars. Walker är nu MP för Barbuda och den person som innehar den positionen har automatiskt rätt till plats i rådet.


15 April 2018 • Läs mer här 
Smärtsam skatteläxa! – Skolor på Jamaica inför domstol för obetalda skatter

Flera skolor från hela området har dragits inför skattedomstolen i Kingston för obetalda skatter, eftersom skatteförvaltningen på Jamaica (TAJ) försöker att samla in miljoner av institutionerna.
Huvuddelen av de utestående skatteskulderna kommer också att påföras ränta och påföljder som uppkommit på grund av att betalningarna inte gjorts. TAJ är i samtal med skolans administratörer avseende vissa delar av de utestående beloppen, men den ansvarige huvudmannen kommer att behöva betala.

Att dra personer eller enheter inför domstolen för obetalda skatter är ett sista alternativ för TAJ, eftersom frågor kan underlättas med dialog. ”Om de vet att de befinner sig i en sådan position, uppmuntrar vi dem att komma in och förklara. Vi har haft en sådan dialog med andra skolor och då undviks domstolsåtgärden.


15 April 2018 • Läs mer här 
Drottningsnäckan är nu utrotningshotad

Strombus gigas är en stor snäcka med ett vackert skal som är högt värderat för export.
Blötdjuret inuti skalet finns på menyer över hela Karibien. Men antalet snäckor minskar snabbt, och forskare säger att åtgärder behövs för att rädda den.
I Key West, Florida, äter lokalbefolkningen koncher i många olika former med ris. På Bahamas är den också en viktig del av den lokala kosten och kulturen, med festivaler varje år. Snäckan sitter ensam på toppen av Bahamas vapensköld. Så, för vissa av öarna är det helt enkelt svårt att tro att den är hotad.


15 April 2018 • Läs mer här 
Man föll överbord på Anthem of the Seas kryssningsfartyg

Kustbevakningen letar efter en man som försvann överbord på Royal Caribbean Anthem of the Seas kryssningsfartyg utanför Virginias kust.
Anthems of the Seas-skepp började initialt att cirkla runt och leta efter mannen innan de så småningom seglade vidare. Passageraren identifierades som en 24-årig man från USA och föll ”avsiktligt” överbord runt kl 04, meddelade Royal Caribbean när skeppet återvände från Bahamastill New Jersey.
Royal Caribbean säger att de anmälde saken till kustbevakningen och började sin egen sökning efter passageraren och stannade i flera timmar. Kustbevakningen och en helikopter fortsatte att leta efter den saknade mannen under natten.

”Vi är ledsna att rapportera att en gäst ombord på Anthem of the Seas observerades avsiktligt att hoppa överbord medan fartyget var på väg till Cape Liberty i New Jersey”, sa ett uttalande från Royal Caribbean.


15 April 2018 • Läs mer här 
En av de bästa resorterna på Turks & Caicos har sålts

Grace Bay Resorts har förvärvat boutique Point Grace resort på Grace Bay Beach, meddelade företaget.
Point Grace kommer att få behålla konceptet som en Grace Bay Resorts, samtidigt som även namnet behålls. GBR planerar ”gradvisa förbättringar” under de närmaste månaderna.
”Vi är hedrade att ha blivit utvalda av långsiktiga ägare att ta den här rollen och inkludera Point Grace i Grace Bay Resorts-gruppen”, sa Mark Durliat, VD för Grace Bay Resorts. ”Den ursprungliga ägaren var en sann pionjär med att etablera denna idylliska lyxanläggning och dess personal har gjort ett otroligt jobb för att etablera sin närvaro på marknaden.” Hotellet är en del av världens små lyxhotell.

Grace Bay Resorts samling inkluderar också Grace Bay Club, West Bay Club, The Private Villa Collection och det snart öppna Rock House.


14 April 2018 • Läs mer här 
Patient fick fängelse för att vidrört doktors bröst

Högsta domare Cherril-Anne Antoine utdömde fängelsestraffet till Michael Bhagaloo, efter att han stod anklagad för oanständig övergrepp.
Försvarsadvokat Annalee Girwar sa att hennes klient var ångerfull, hade begränsad utbildning och led av funktionshinder på grund av ”medfödda brister”. Hon sa att hennes klients familj lider av genetiska defekter.
Domstolen fick veta att den 4 april rapporterade doktorn till polisen att hon undersökte den anklagade när han informerade henne om att hon var vacker och att hennes bröst var stora. Han vidrörde senare hennes vänstra bröst.
Domstolen informerades om att han hade bett om ursäkt efter att han hade anmälts av läkaren till polisen.

Enligt ett uttalande angående offret sa doktorn att hon blev rädd under händelsen och är rädd att det kommer att hända igen med en annan person. Bhagaloo, som inte hade några tidigare domar, fängslades i sex månader.


14 April 2018 • Läs mer här 
St Lucia börjar processen med att returnera fångar

Fångarna som överfördes till St Lucia förra året efter orkanskador på de brittiska utomeuropeiska territorierna.
På torsdagen meddelade den nationella säkerhetsministern Hermangild Francis att en av de 24 fångarna hittills har blivit återförd. ”Idag är en av dem återförd eftersom hans strafftid på Turks- och Caicosöarna har löpt ut, så vi måste skicka tillbaka honom för frigivning. Två kom från Turks och Caicosöarna och de har skickats tillbaka – så vi har nu 23 kvar, ”förklarade den nationella säkerhetsministern.
”Vi kommer att ta kontakt med Turks- och Caicosöarna och BVI om tillståndet för fängelserna så att de så snart vi är övertygade om att de är säkra, kommer de att bli tillbakaskickade”, sa Francis.

Han avslöjade att även att kostnaden för dem på Bordelais Correctional Facility kommer att återbetalas till St Lucia.


14 April 2018 • Läs mer här 

3 megawatts solfarm ger el till Lucelec Grid

St Lucia Electricity Services Limited (LUCELEC) 3MW solfångare i La Tourney matar nu solenergi i öns elnät.
Energin från de nästan 15 tusen solpaneler som utgör öns första solkraftverk började mata nätet den 9 april och hela 3 megawatt var online dagen efter. 
Projektdirektör, LUCELECs planeringschef Cornelius Edmund, är glad att energitesterna har gått bra och solparken producerar sin maximala effekt. 
”Projektet är ca 90% komplett. Alla paneler och tillhörande elektriska installationer har gjorts och testats. Entreprenören håller för närvarande på att göra slutjusteringar som kommunikations- och säkerhetsutrustning, slutföra dränering och service-vägar och städning av platsen.

De genomför även alla förberedande tester. Vi vill se till att allt fungerar som det ska innan projektet slutbesiktas och överlämnas till LUCELEC, ”förklarade han.


14 April 2018 • Läs mer här 
Tre fångar genomförde en klassisk rymning från polisen på Belize

Polisen söker tre fångar som sågade sig ut till friheten och flydde från Corozal polisstation, när de väntade på överföring till Belize Central-fängelset dagen efter.
Enligt polisen använde de en liten såg för att skära av tre metallstänger i celldörren – efter att ha tagit sig ut från cellblocket försvann trion springande.
En var gripen för inbrott, en för att hantera stulna varor och den tredje hade just blivit tagen för förberedelse till inbrott.

Polisen säger att flera officerare var i tjänst den natten och de vet inte hur männen lyckades såga sig ut från cellen och fly oupptäckta. Frågan är också under utredning. Det finns övervakningskameror installerade på polisstationen som kan ha fångat händelserna den natten och polisen granskar alla bevis.


13 April 2018 • Läs mer här 
Kinas åtar sig att hjälpa Karibien minska fattigdommen

Den kinesiska regeringen säger att de är beredda att fortsätta hjälpa länder i Karibien och Latinamerika med fattigdomsbekämpning trots sina egna långvariga utvecklingsutmaningar.
Rådgivaren för avdelningen för Latinamerika och Karibien, berättade för journalister från regionen vid ett möte vid Kinas utrikesministerium i Peking tidigare i veckan, trots att de två sakerna är sammankopplade, får man inte påverka den andra.

Sessionen var en del av agendan för medarbetare från regionen som är värd för den kinesiska offentliga diplomatföreningen och Peking International Chinese College under ett nyligen lanserat kinesisk-mediautbytesprogram.
Han påpekade att hans regering redan har genomfört ett antal strategier för att mildra fattigdomen bland de 14 procent av befolkningen som fortfarande ligger kvar. Han sa att vissa privata företag också är engagerade i fattigdomsbekämpningsprojekt.


13 April 2018 • Läs mer här 
Ny Karibisk Filmfestival

Karibien håller på att få en ny filmfestival. Från och med juni 1-4 kommer den inledande Seven Sea Color Film Festival att äga rum på den colombianska ön San Andres, mer känd för sina pittoreska stränder, korallrev, blåhål, vikar och dess status som Unesco biosfärreservat.
Den argentinska producenten Mauricio Brunetti (”Corazón de León”), Juan Carvajal (medgrundare av Bogotas indiefilmfestival IndieBo och grundare av The Classics Film Festival) och producent Ivonne Torres (medgrundare av The Classics) har gått samman för att skapa ny festival.

De uppbackas av ö-regeringen och med skådespelaren John Leguizamo som tjänar som ambassadör emeritus, kommer festivalen att fokusera på utbildning, nya skapare, samtida och klassiska filmer och teknik.
Den planerar att ta med virtuella verklighetskonstnärer och installationer som spelade på Sundance och Tribeca, vilket markerar första gången Virtual Reality kommer att ställas ut på ön.


13 April 2018 • Läs mer här 
Karibiska nationer kräver lösningar för ”illegala invandrare”

Karibiska diplomater har fördömt Englands behandling av många som är födda i landet som ”olagliga invandrare”.
De har uppmanat den brittiska regeringen att lösa problemet som har försatt många människor som förnekas hälso- och sjukvård, förhindras från att arbeta och står inför förödelse, kvarhållande och eventuell utvisning trots att de bott i landet i årtionden.
Vid ett möte med kommissionärer från alla Karibiska Commonwealth-länderna uppmanade diplomaterna den brittiska regeringen att anta ett mer medkännande tillvägagångssätt för individer som anlände från karibiska länder som barn på 1950- och 1960-talet och aldrig formellt naturaliserades. Tusentals möter allvarliga invandringsproblem eftersom de inte har några dokument.

Guy Hewitt, kommissarie för Barbados till Förenade kungariket, sa: ”Jag är orolig över att människor som bott hela sina liv i Storbritannien kan bli utkastade och förlora allt.”


11 April 2018 • Läs mer här 
Trinidad-Tobago minister sparkades

Mindre än 24 timmar efter att han utnämnts till minister i bostads- och stadsdepartementet har Darryl Smith blivit avskedad.
Ett uttalande från premiärministerns kansli på tisdagen sa att Smiths uppsägning följde ett möte med premiärministern och planerings- och utvecklingsminister ”under vilken ny information uppmärksammades av premiärministern”.
Det påstås att Smith gjorde oönskade närmanden till en tidigare tjänstekvinnan vilket resulterade i en uppgörelse på 150 000 TT dollar av ministeriet med skattebetalarnas pengar.

Beslutet att flytta Smith från ministeriet för idrott och ungdom till ministeriet för bostäder och stadsutveckling har kritiserats av FN:s nationella kongress (UNC) och politiska kommentatorer som ansåg det som en belöning istället för en bestraffning.


11 April 2018 • Läs mer här 
Polis arresterade bulgarisk flykting

Polisen har gripit en 39-årig bulgarisk medborgare som är efterlyst på Antigua och Barbuda.
Martin Mititrov Dachenski arresterades ombord på kryssningsfartyget MSC FANTASIA. Dachenski var släppt mot borgen i Antigua efter att ha arresterats och åtalats för elektroniskt bedrägeri och pengatvätt i december 2017.

Han flydde till Guadeloupe och åkte senare till St Lucia innan han gick ombord på ett kryssningsfartyg till Barbados.
Utredningen fortsätter, men polisen säger att Dachenski sannolikt kommer att bli utvisad till Antigua och Barbuda.


11 April 2018 • Läs mer här 
Flytande brygga kommer att föra fartyg tillbaka till historisk Jamaikahamn

En flytande brygga som utvecklats för de  norska fjordarna har börjat användas på andra håll, vilket skapar nya kryssningshamnar över hela världen, särskilt på små eller katastrofdrabbade karibiska destinationer.
SeaWalk, kommer i segment sammankopplade med flytande svängpunkter. Huvudsegmentet har en framdrivningsenhet, och bryggan kan motordrivas i läge när ett fartyg anländer.
Utvecklaren av SeaWalk nådde nyligen ett avtal med hamnmyndigheten i Jamaica för att bygga och installera en brygga som kommer att användas för att öppna en kryssningkaj vid Port Royal, en historisk stad nära Kingston. Port Royal var en av de mest trafikerade hamnarna i Karibien på 1700-talet tills en massiv jordbävning år 1692 orsakade att mycket av staden sjönk ner i sanden och försvann under vattnet.

Planer har blivit disskuterade i årtionden för att få kryssningsfartyg till Port Royal men har blivit stoppade av den ömtåliga ekologin vid den arkeologiska platsen vid vattnet, vilket skulle bli störd av byggandet av en fast brygga.
Med SeaWalk kan hamnmyndigheten få godkännande för en hamn, som förväntas öppna under första kvartalet 2019. De europeiska kryssningsrederierna var de första som uttryckte intresse.


11 April 2018 • Läs mer här 
Dominica ber besökare att återvända

I en uppdatering för att markera återuppbyggnandet efter orkanen Maria försäkrade Colin Piper, VD för Discover Dominica Authority, besökare och turistspartner att det har gjorts betydande framsteg när det gäller att få ön redo för gästerna.
”Besökare kommer att se samma glada anda i vårt folk, vackra landskap och drag som gör Dominica till Karibiens naturö,” sa Piper.
Dominica har full uppkoppling till internationella och regionala marknader med regelbundna flygningar. Douglas Charles flygplats har utökad luft tillgång med nattlandningar fram till 8 p.m.
Totalt 393 rum är tillgängliga, eller 41% av det totala antalet 962 rum som var tillgängliga före orkanen.

Piper sa att före orkanen Maria var man redo att ta emot 219 kryssningar under kryssningssäsongen 2017-2018. Det antalet minskades till 34 bokningar efter stormen.


10 April 2018 • Läs mer här 
Venezuela öppnar luft & sjöförbindelser till Karibiska öarna

Venezuela öppnade åter luft- och sjöförbindelser till öarna Aruba, Bonaire och Curacao, tre månader efter att ha stängt dem i ett försök att stoppa smugglingen.
Öppningen är en välkommen lättnad till de i Venezuela som har råd att flyga ut, efter att Copa, ett av de senaste stora flygbolagen som fortfarande arbetar i OPEC-nationen, tvingades av myndigheterna att avbryta tjänsterna i förra veckan.
Majoriteten av internationella flygbolag har dragit sig ur landet de senaste åren med hänvisning till ekonomiska och säkerhetshänsyn. Ett flygplan från Aruba Airlines tog av från Valencia flygplats, cirka 150 km från Caracas, måndagsmorgon på väg till Aruban huvudstaden Oranjestad. Transportminister Carlos Osorio tillkännagav återupptagandet av länkar från landningsbanan.

Panamas Copa, ett stort regionalt operatör, ingick i en lista över företag med vilka den venezuelanska regeringen bröt ekonomiska förbindelser förra veckan. Venezuelanska myndigheterna citerade påstådd penningtvätt av panamanska tjänstemän och företag, vilket ledde båda länderna att återkalla sina ambassadörer.


10 April 2018 • Läs mer här 
Jamaica är fortfarande den största karibiska leverantören av ganja till USA

Fyra karibiska länder har namngets av Förenta staterna som stora olagliga narkotikaproducerande länder.
I sin internationella rapport om strategier för narkotikakontroll från 2018 noterade statsdepartementet att Bahamas, Belize, Haiti och Jamaica också beskrivs som viktiga läkemedelstransiteringsländer. Rapporten noterade att Jamaica är den största karibiska leverantören av marijuana till USA och de karibiska öarna.
”Även om kokain och syntetiska droger inte produceras lokalt, är Jamaica en transitpunkt för droger som trafikeras från Sydamerika till Nordamerika och andra internationella marknader”, konstaterade rapporten och förklarade att dopingproduktionen och människohandeln år 2016 var möjlig och åtföljdes av organiserad brott, inhemsk och internationell gängaktivitet, och polis och regeringens korruption.

”Olagliga droger är också ett sätt att byta ut olagligt handlade skjutvapen som kommer in i landet och förvärra Jamaicas säkerhetssituation”, konstaterade rapporten. Det sägs att droger flyter från och genom Jamaica genom sjötransport, flygfrakt och privata flygplan.


8 April 2018 • Läs mer här 
Aruba Happy Rentals firade 10-årsjubileum!

Aruba Happy Rentals grundades 2007 av holländsk-född entreprenör Albert Mostert när han märkte en lucka för ett allmännyttigt bostadsföretag i Aruba.
Han anslöt sig senare med Aruba-födda Geraldine Mostert-Bisslik, som hade en bakgrund inom gästhus, turism och marknadsföring. Tillsammans utvecklade denna dynamiska duo ett framgångsrikt hyresprogram för den långsiktiga uthyrnings- och semesterbostadsmarknaden i Aruba. Företaget debuterade med mindre än 5 hus medan de idag har över 285 fastigheter som de hanterar, marknadsför och hyr ut framgångsrikt tillsammans med deras Happy Team.

Aruba Happy Rentals är mycket stolt över sitt team som alla arbetar hårt med mycket passion, kärlek och engagemang för att ge bästa kvalitet och service på ön.


8 April 2018 • Läs mer här 
Prisjustering på vatten och el från och med 1 april 2018

Regeringen på Curaçao meddelade att avgifterna för el och vatten ska justeras per 1 april 2018.
Priserna för el kommer att öka något medan priserna för vatten kommer att minska. Ökningen av elpriserna är främst följden av förändringar i produktionsmixen. Minskningen av vattenförbrukningen är främst en följd av korrigeringsfaktorn avseende februari.


8 April 2018 • Läs mer här 
Venezuelanska fruktbåtar inte välkomna

Så länge president Nicolas Maduro håller gränserna stängda med Curaçao, är inte venezuelanska fruktsäljare välkomna på Curaçao enligt ett uttalande från premiärministern på Curaçao, Eugene Rhuggenaath.
Båtar lastade med färsk frukt som lämnade Vela di Coro i Venezuela på väg till Curaçao tvingades återvända till Venezuela. Bakom kulisserna försöker diplomater arbeta med en lösning för de slutna gränserna. Hittills, utan resultat.


8 April 2018 • Läs mer här 
Större flygplan ger ökad paketkapacitet till Curaçao och Aruba

DHL, världens ledande internationella expressleverantör, har uppgraderat sina tjänster på Curaçao med utplaceringen av ett nytt flygplan och ny routing som ger leveranser till Curaçao med branschledande fart.
Det nya DHL-flygplanet, en 737 med utökad kapacitet, kommer att flytta från Miami till Panama City och landa på Curaçao klockan 19:30, tre timmar tidigare än tidigare. Detta ger tid för DHL-tullmäklare på Curaçao att påskynda hanteringen av paket som är föremål för tullavgifter, och sedan för DHL-kurirer att leverera förpackningarna till sin slutdestination samma dag. DHL-jet gör sedan samma dagslinga till Aruba, Santo Domingo och tillbaka till Curaçao för hämtning av utgående sändningar.

”DHL har åtagit sig att stödja Curaçao och dess omgivande öar med full nytta av DHLs globala infrastruktur”, säger Dan Taylor, VD för DHL Curaçao. ”Denna utökade tjänst är ett direkt svar på våra kunders behov och den växande ekonomin i Curaçao.” DHL har funnits på Curaçao i mer än 25 år.


8 April 2018 • Läs mer här 
Danmark får staty av ”rebel queen” som ledde eldigt uppror mot kolonialismen

Skulpturen inspirerades av Mary Thomas, som med två andra kvinnor startade upp ett uppror år 1878.
Statyn är nästan 7 m hög och hon stirrar rakt fram medan hon sitter barfota, men avslappnat, i en bredbakad stol, håller en fackla i ena handen och ett verktyg som används för att skära sockerrör i den andra.
I Danmark, där de flesta offentliga statyer representerar vita män, presenterade artisterna den slående statyn som skildrar en rebelldronning från 1800-talet som ledde en eldig uppror mot danska kolonialstyrelsen i Karibien.

Den blir Danmarks första offentliga monument till en svart kvinna.


8 April 2018 • Läs mer här 
”Jag vill ha mina får tillbaka!”

Fårfarmaren Cheryl Phillips sa att hon blev rånad på fem av hennes dyrbara får av okända någon gång mellan kväll och gryning.
Enligt Phillips kom banditerna in via baksidan av hennes Bibby’s Lane, St Michael och stal fem renrasiga svarta får från en flok på över 50, vilket lämnade henne med en förlust på $ 2000. ”På kvällen omkring kl 18 såg jag till att mina får var i hagen men på morgonen när jag vaknade och såg till mina djur så insåg jag att fåren var borta,” sa fårfarmaren, som har bott på sitt Bibby’s Lane för de senaste 40 åren.


8 April 2018 • Läs mer här 
Från och med 10 april arbetar två tandläkare på Saba i 4 månader

Sjukvårdsförsäkringsbyrån Karibiska Nederländerna (ZVK) har glädjen att meddela att från och med 6 april kommer två tandläkare att bosätta sig på Saba i 4 månader.
De kommer att vara i drift från och med den 10 april och barn och unga upp till 18 års ålder kan komma för förebyggande kontroller och vid behov för behandling. Sabas invånare i åldrarna över 18 år och elever kan ansöka om tandvård från och med detta datum hos tandläkarna vid Saba Healthcare Foundation. ZVK gör för närvarande allting för att rekrytera tandläkare för Saba som vill leva och arbeta på Saba under en längre tid.


8 April 2018 • Läs mer här 
Västindien välkomnade 30,1 miljoner övernattande turister förra året

En rekord med 30,1 miljoner övernattande turister i Karibien, spenderade 37 miljarder dollar år 2017, enligt en rapport från Karibiens turistorganisation.
Denna tillväxt på 1,7% jämfört med 2016 var lägre än vad som ursprungligen var prognostiserat, men orkanerna Irma och Maria påverkade fjärde kvartalet. Andra resultat från detta rekordår för Karibien, som faktiskt bara representerar 2,3% av den globala turismmarknad, omfattar: * Flera karibiska länder rapporterade tvåsiffrig ökning år 2017, till exempel Saint Lucia (11%), Belize (10,8%) och Bermuda (10,3%), medan de orkandrabbade länderna registrerades minskningar från -18% till -7% . * De primära källmarknaderna registrerade tillväxt 14,9 miljoner från Förenta staterna och 5,8 miljoner från Europa. Besök från den kanadensiska marknaden återfanns 2017 och växte med 4,3% jämfört med en minskning med 3,1% medan Sydamerika sjönk till 1,8 miljoner.


8 April 2018 • Läs mer här 
Fängelsevakter på Trinidad försökte smuggla mobiltelefoner till fångar

Tre fångvaktare greps då de försökte smuggla mobiltelefoner och relaterade elektroniska tillbehör till säkerhetsfängelset i Arouca.
I en rapport om saken står det att fängelsekommissarie Gerald Wilson bekräftade officerarnas arrestering. I rapporten står att kommissionsledamot Wilson sagt att arresteringen kommer efter ökade säkerhetsåtgärder som genomförts vid nationens fängelser tidigare i månaden.

Han indikerade också att tre besökande medlemmar av allmänheten också avslöjades med försök att smuggla droger inne i vattenmeloner tidigare i veckan.


8 April 2018 • Läs mer här 
Världens största kryssningsfartyg invigs

Kryssningstrenden växer enormt – liksom båtarnas storlek – nu invigs världens största kryssningsfartyg Symphony of the Seas.
Längre än Eiffeltornet är högt och tyngre än 17 000 afrikanska stäppelefanter. Det nya kryssningsfartyget Symphony of the Seas är en riktig bjässe. Världens största blir det rentav när det invigs i samband med sin jungfrufärd från Barcelona den 7 april. Totalt kommer 6 680 gäster att kunna vistas ombord på de 18 däcken, uppvaktade av en personalstyrka på 2 200 personer.
Bakom den jättelika skapelsen ligger Royal Caribbean Cruises, som är ett av världens största kryssningsrederier. Med satsningen rider de vidare på en våg av global kryssningshysteri – bara i år väntas över 27 miljoner passagerare ge sig ut på haven. Det är en ökning med 10 procent sedan 2016, enligt siffror från branschorganisationen Cruise Lines International Association.

Under 2018 kommer 27 nya fartyg att sjösättas, utöver de 449 som redan flyter omkring på hav och floder. Över en tredjedel av kryssningsfartygen verkar i Karibien, följt av Medelhavet på drygt 15 procent. Amerikaner utgör den i särklass största gruppen passagerare – 11,1 miljoner. Kineser följer på andra plats med 2,1 miljoner kryssningsresenärer. Det växande intresset för kryssningar har dock en baksida. Venedig, och möjligen också Dubrovnik, planerar att stoppa stora kryssningsfartyg. Horder av turister och förorenat vatten faller inte lokalinvånarna i smaken.

Återstår att se i vilka hamnar fartygsjättar som Symphony of the Seas välkomnas i framtiden. I år går rutten från Barcelona till Palma de Mallorca, Provence, Florens/Pisa, Rom och Neapel.


7 April 2018 • Läs mer här 
En ny svår orkansäsong förväntas, men inte så brutal som 2017

Förra årets orkansäsong var mer än dubbelt så aktiv som en typisk säsong, och en rad av stormar lämnade djupa sår över Karibien och södra USA som ännu inte har läkt. Men, redo eller inte, börjar orkansäsongen 2018 den 1 juni.
Som de har gjort varje år sedan 1984, har Colorado State University släppt sina första förutsägelser för den kommande säsongen. Dess prognos är för totalt 14 stormar, sju orkaner och tre stora orkaner, vilket ligger något över det långsiktiga genomsnittet av 12 stormar, sex orkaner och två stora orkaner. Förra året såg vi 17 stormar, 10 orkaner och sex stora orkaner.


7 April 2018 • Läs mer här 
Michael Caine, 85, ansluter till fru Shakira i Karibien

Han behövde hjälp av en rullstol och rollator eftersom han bröt fotleden efter att ha fallit i snön.
Men händelsen hindrade inte Michael Caine från att njuta av de varmare klimatet i Karibien, eftersom han upptäcktes ta en promenad på torsdagen. I sällskap av frun Shakira, 71, lät den ikoniska skådespelaren inte skadan hindra honom eftersom han gick över sanden för att komma till en solstol. Get Carter-stjärnan bar sitt fotgips och en löst sittande svart joggingsko när han själv gick till solstolen.


7 April 2018 • Läs mer här 
Luc tippad för ”karibiskt” guld i bordtennis

TRINIDAD och Tobagos Luc O’Young är tippad för att vinna juniortiteln (under 18) i Karibien Cadet och Junior Table Tennis Championships i Havanna, Kuba.

Efter återkallandet av den kubanska Carlos Fernandez hade förra årets tävlande endast Malique Rose att ta itu med i round-robin-scenen och han piskade jamaicanen med 11-6, 11-5, 11-7 i Grupp A. Medtävlaren Javier King förlorade båda matcherna i Grupp E och misslyckades med att kvalificera sig för gårdagens final. Derron Douglas, som slog O’Young vid den senaste Silver Bowl Junior Championships och ”Silver Bowl” under 15 år vann en av sina två gruppmatcher för att kvalificera sig för kadetten (under 15 år).


7 April 2018 • Läs mer här 
Puerto Rico stänger 283 skolor i sommar

Puerto Ricos utbildningsdepartement tillkännagav att de kommer att stänga 283 skolor i sommar efter en kraftig nedgång i anmälan mitt i öns långa ekonomiska nedgång och familjers fortsatta utflyttning efter orkanen Maria.
Utbildningssekreterare Julia Keleher sa att det inte skulle bli några uppsägningar av lärare och andra anställda som omplaceras till andra skolor som en del av en skatteplan som syftar till att spara ca 150 miljoner dollar. Det amerikanska territoriet har mer än 1 100 offentliga skolor som tjänar 319 000 studenter. ”Vi vet att det är en svår och smärtsam process,” sa Keleher. ”Våra barn förtjänar den bästa utbildningen som vi kan ge dem med hänsyn till Puerto Ricos skattemässiga realitet.”

Keleher sa att elevantalet har minskat med mer än 38 700 studenter och att nästan hälften av skolorna använder endast 60 procent av sin kapacitet. Efter stängningarna fortsätter 828 offentliga skolor att fungera. Keleher sa att hon har bjudit in borgmästare i öns 78 kommuner för att föreslå nya användningsområden för stängda skolor.


5 April 2018 • Läs mer här 
Wahlgrens Värld på kryssning

Den populära realityserien ”Wahlgrens Värld” går ombord på Royal Caribbeans kryssningsfartyg Harmony of the Seas. 
Pernilla Wahlgren tar med mamma Christina Schollin, pappa Hans Wahlgren och de fyra barnen Oliver, Bianca, Benjamin och Theo på en kryssning i Karibien. 80-års jubilaren Christina har alltid drömt om ”en lyxkryssning” och klart att Pernilla fixar det.

Det blir en upplevelse extra allt för familjen som kivas om aktiviteter i strandparadiset Labadee på Haiti, letar den bästa presenten till Christina och från balkonghytten frågar sig om det verkligen kan regna från klarblå himmel – eller om det är fartyget som tvättas … Programmet sänds den 12 april på Kanal 5 samt Dplay.


5 April 2018 • Läs mer här 
Karibiens tandläkare uppmanas att utforska turismmarknaden

Hälsovårdsminister John Boyce talade vid öppnandet av det årliga Caribbean Dental Program (CDP) -konventionen, Senior Medical Officer of Health, Dr. Arthur Phillips, sa att hälsoministeriet mottagit ett förslag från CDP, som beskriver rekommendationer för förändringar i hälsovårdsstrukturen för att främja hälsoturism.
Han infogade: ”Med kompetenta regionala utövare, tillsammans med tillgängliga tekniska resurser till överkomliga kostnader, ger Karibien, med sin sol, hav och sand, oss möjlighet att sälja en unik dental turismprodukt på de bästa semesterorterna.” Han hävdade att den fortsatta utbildningen av tandläkare var viktigast i denna strävan, och han uppmanade därför föreningen för att lägga en hög grad av betydelse för vidareutbildning och förbättring av befintliga färdigheter.

Hälsovårdsministeriet hävdade att penetrering av turismmarknaden inte bara skulle leda till konkurrenskraftiga priser, men skulle också dämpa debatten om skillnaden i kvalitet som utgivits av pundits.


3 April 2018 • Läs mer här 
Internationell Soca Festival hålls på Saint Lucia

AO Soca Awards Ltd. kommer att presentera den 15:e årliga internationella Soca Awards (ISA 15) i Saint Lucia, under Senus Hons regi.
Fortuna Belrose, kulturminister och Dominic Fedee, turismminister, med ansvar för information och radio sa att ön valdes för sitt klimat, kultur, atmosfär och turistprodukt. Soca Awards kommer att sändas live via tv och webbflöde till socaälskare runt om i världen. Inför prisutdelningen kommer SAO Soca Awards Ltd. att stå värd för skönhetstävlingen ISA SLU Queen and Talent.

Festivalen börjar den 10 juli med en Red Carpet Event och pre-show, showcasing soca, calypso, stålpanna, soca chutney och Dennery-segmentet. Det kommer att sluta med en kreolsk efterfest med en stjärnparad bestående av lokala, regionala och internationella underhållare.


3 April 2018 • Läs mer här 
Puerto Ricos solenergianläggning – en energi-oas

Tack vare solsfångarna slocknade aldrig dess ljus efter Maria. Nu uppmanar man Puerto Rico att bygga om med förnybara energikällor.
Sedan orkanen Maria slog till i 2017 har Puerto Rico kämpat för att återställa el-kraften. Men i en byggnad i bergstaden Adjuntas slocknade ljusen aldrig. Arturo Massol Deya som är ordförande för Casa Pueblo, en ideell miljöorganisation och community center, sa ”Casa Pueblo har kört med solkraft i nästan 20 år.” Efter Maria blev Casa Pueblo en energi-oas, där människor kunde ladda telefoner och medicinska apparater. Gruppen distribuerade också nästan 10.000 sollampor till lokala invånare, och installerade nödsolsystem för att driva hemhälsovårdsutrustning.

Massol säger att Casa Pueblo ville hjälpa människor i nöd efter stormen, och gruppen uppmanar Puerto Rico att bygga upp sitt elnät med hjälp av sol. Massol menar att ”En studie genomförd vid University of Puerto Rico konstaterade att 65 procent av alla takytor i Puerto Rico var tillräckligt för att producera 100 procent av energibehovet i Puerto Rico.” Massol säger att även en bråkdel av detta kan sänka öns beroende av fossila bränslen och hjälpa samhällena att återhämta sig snabbare från naturkatastrofer.


3 April 2018 • Läs mer här 
EU inför informationsplikt för skatterådgivare

På mötet beslöt finansministrarna också sätta upp tre karibiska önationer på EU:s svarta lista över skatteparadis. De tre länder är Bahamas, Saint Kitt och Nevis, samt Amerikanska Jungfruöarna. Samtidigt flyttade mötet tre andra jurisdiktioner från den svarta listan till en grå lista: Bahrain, Marshallöarna och Saint Lucia. På den grå listan finns skatteparadis som har gjort tillräckliga åtaganden om att bättra sig och nu ska övervakas så att löftena verkligen uppfylls.

3 April 2018 • Läs mer här 
Saint Lucia vill förbjuda sodavatten i skolorna

Saint Lucias hälsovårdsministerium håller på att driva igenom ett förbud mot sodavatten och alltför mycket socker i skolorna, har ministeriets kommunikationsenhet rapporterat.
Enligt enheten vill man vårda hälsosam livsstil hos studenter över hela ön. Den här veckan besökte hälsovårdsministeriet och näringsdepartementet Vide Bouteille Secondary School, som sitt första mål. Nutritionist, Fadia Campbell, förklarade att ett antal aktiviteter planerades. ”Vi har en skylt för att markera farorna med överdriven konsumtion av läskedrycker och vi har också vissa skärmar som kommer att berätta för eleverna om antal teskedar socker. Så vi vill verkligen att vår studentpopulation ska anta hälsosammare livsstil genom att äta mer frukt och grönsaker och ärter, bönor, baljväxter och också att dricka mycket vatten och också vara väldigt aktiva, ”informerade hälso-tjänstemannen. Campbell betonade vikten av att engagera sig i hälsosam livsstilspraxis. ”Det finns en stor koppling mellan överdriven sötad dryckskonsumtion och diabetes, fetma, hjärtsjukdom och kroniska icke-smittsamma sjukdomar.

Det finns också forskning som visar att det finns ett samband med astma och bensjukdom. Så det är ett antal hälsorelaterade sjukdomar som är förknippade med konsumtion av läsk och inte bara läskedrycker men överflöd av sockerförbrukning ”, sa hon.


3 April 2018 • Läs mer här 
Engelska Virgin Islanders bor fortfarande i tält, sex månader efter Irma

Sex månader efter den värsta orkanen i manna minne finns det fortfarande brittiska medborgare som sover i en gymnastiksal utan att ens kunna ringa hem.
Cirka 20 personer bor fortfarande i tillfälligt boende och har fått upprepade tidsfrister att flytta ut eftersom de ingenstans har att ta vägen. Många andra lever med vänner och familj. Utanför sportkomplexet och över öarna kan man fortfarande se tecken på Irmas förödande besök överallt – inte minst på öns regeringsbyggnad. De flesta av byggnadens fönster är trasiga och väntar på ersättning. På iInsidan arbetar öns ledning från ett glest bemannat kontor medan reparatörer arbetar för att reparera de omfattande skadorna.

Ekonomiskt sett tog öns turistsektor den största smällen. Få vet det bättre än Roselyn Hill. Hon och många andra arbetade i turistbranschen i årtionden, bara för att bli avskedade när Irma skadade resorterna och attraktionerna där de arbetade. ”Högsäsong för några år sedan – ibland ser det ut som fler båtar än vatten. Du kan inte se vattnet för yachterna”, sa hon och står på en kryssningsfartygsdocka som nu ligger tom.


3 April 2018 • Läs mer här 
USVI, BVI-simmare tog medaljer på CARIFTA

Virgin Islands swimmers vann ytterligare två medaljer, inklusive den första guldmedaljen under den 33:e årliga CARIFTA Swimming Championships på National Aquatic Center i Kingston.
Amerikanska Jungfruöarnas simmare Natalia Kuipers plockade upp sin första medalj, en guldmedaljen i 15-17-flickor 200 meter fjäril; medan Elinah Phillip från Brittiska Jungfruöarna fick sin andra silvermedalj, den här gången i 15-17-flickor 100 meter frisim.


3 April 2018 • Läs mer här 
Unga på Saint Lucian inställda på att ändra jordbrukssektorn

Klimat Smart Greenhouse skapat av Jade Hutchinson och Keigan Mayers, båda bara trettiofem år gammal, kommer att förändra verkligheten av livsmedelsproduktionen i Saint Lucia trots de hotande oddsen av klimatförändringen.
Som de flesta av allmänheten är medvetna om, lämnade den ökända industrirevolutionen planeten med växthuseffekten och klimatförändringens i ökande takt. Den ökande oförutsägbarheten för regniga dagar i Saint Lucia och de märkbara orkanintensiteterna under senare årstider är alla misstänkta för att vara effekter av klimatförändringen. Bara förra året toppade orkanen Maria några bananträd från ett stort avstånd och året innan mötte bönderna orkanen Matthew. Då utformade dessa innovatörer Klimat Smart Greenhouse som skulle informera bönderna om vilka miljöanläggningar som behövs under vissa klimatförhållanden.

”Det kommer att hjälpa människor att förstå jordbruksmetoder och hjälpa människor att byta från traditionellt öppna fältpraxis till mer lämpliga metoder för klimatförändringar.” Dessutom sa Mayers: ”Vi har kommit fram till projektet eftersom Saint Lucia [och Karibien] har en mycket hög matimporträkning.” Han förklarade att kostnaden för mattransporter skulle öka och tillgängligheten kunde minska på grund av ökande torka och svält i vissa regioner.


3 April 2018 • Läs mer här 
Jublande investerare skördar 95% vinst på Puerto Rico-obligationer

Det som en gång var värt 21 cent på dollarn handlas nu för 41 cent – men vissa har tvivel: ”Siffrorna är fortfarande ganska fula.”
Av alla de vilda rörelserna på finansmarknaderna i år är det få som har förvånat investerare lika mycket som racet på vanliga Puerto Rico-obligationer. ”Det blåste bara till,” sa Matt Dalton, VD för Belle Haven Investments. Efter att de sjönk till bara 20,8 cent på dollarn i december har priserna på öns mest omsatta värdepapper stigit stadigt och uppnått som högst 45 cent i förra veckan. Puerto Rico-obligationerna är inte bara de bästa aktörerna på den kommunala marknaden med 3,9 miljarder dollar, de har fått mer än någon annan dollar-denominerad skuld i världen, enligt uppgifter som Bloomberg har sammanställt.

Rallyet började inkonsekvent nog tillbaka i slutet av december, efter att priserna kollapsade i efterdyningarna av orkanen Maria. Men sedan började ryktet gå, att ön kan komma från förödelsen med mer pengar till hands än förväntat, en utveckling som kreditorernas satsning skulle översättas till bättre skuldomställningsvillkor.


3 April 2018 • Läs mer här 
Puerto Rico med rekordmånga besökare över påsk

Puerto Rico Tourism Company (PRTC) tillkännagav en ökning av antalet besökare till ön över påskhelgen.
Från ön Culebra utanför nordöstra kusten till sydvästra regionens Cabo Rojo, var allt, från små familjeägda värdshus till stora hotell över hela ön fullbokade, liksom San Juan var fylld med folk som njöt av stränderna, olika attraktioner och nattlivet under långhelgen. Detta är ett bevis på resenärernas ökande förtroende för Puerto Ricos beredskap att välkomna dem igen.


2 April 2018 • Läs mer här 
Boka din ”Privates of the Caribbean” nakenkryssning nu …

Nu har efterfrågan på personliga kryssningsupplevelser ökat även bland nudister och genom att erkänna denna ökande efterfrågan lanserar sydafrikanska kryssningsexperten, Cruiseabout, en innovativ karibisk kryssning som riktar sig till naturistmarknaden.
Sun-worshipers kommer att glädja sig i Cruiseabouts Privates of the Caribbean resväg som tar passagerare till några av världens mest exotiska ö-destinationer, inklusive Grand Cayman, Kuba och Jungfruöarna.
Cruiseabout Marketing Campaign Manager, Divan Viljoen säger: ”Detta är en naken-twist på en kryssningsresa som redan är extremt populär bland sydafrikanska resenärer. ”Vi har länge fått förfrågningar om nudistkryssningar, att kunna uppfylla våra kunders önskemål genom nischkryssningar som detta är den bästa delen av vårt jobb.” ”Långtidskryssare kan förvänta sig alla samma formaliteter som vanliga kryssningar.

Det kommer fortfarande att finnas formell middag vid kaptenens bord, även om klädseln naturligtvis kommer att återspegla kryssningens tema. Damer kan accessorise med eleganta smycken, medan män kommer att behöva bära slips.” Ombordaktiviteterna tar en helt ny dimension tack vare konstauktioner med både nakenbudgivare och ämne, livritning och chokladkroppsmålningar. On-shore-aktiviteter har under tiden också skräddarsys för att passa friheten utan kläder, med barbackaridning och korallrevsnorkling till nya erfarenhetsnivåer.


2 April 2018 • Läs mer här 
Han vann Costa Ricas presidentval – vill legalisera samkönade äktenskap

Costa Ricas nye president heter med största sannolikhet Carlos Alvarado. När drygt 90 procent av vallokalernas resultat var räknade har mitten-vänster-kandidaten fått över 60 procent av rösterna, enligt Reuters.
Författaren och tidigare arbetsmarknadsministern Carlos Alvarado blev en för svår motståndare för frikyrkopastorn Fabricio Alvarado i ett val som kommit att handla en hel del om samkönade äktenskap i Costa Rica. Den vinnande Carlos Alvarado har förespråkat en legalisering av samkönade äktenskap i landet, något som Fabricio Alvarado varit en aktiv motståndare till.

Valmyndigheten i landet presenterade tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, ett preliminärt resultat där Carlos Alvarado gavs 61 procent när 91 procent av rösterna var räknade. I opinionsmätningarna inför valdagen var det mycket jämnt mellan de båda kandidaterna, som inte är släkt trots att de delar efternamn. Tidigt på måndagsmorgonen erkände sig Fabricio Alvarado besegrad.


1 April 2018 • Läs mer här 
Nytt dagligt flyg till St Thomas

Amerikanska Jungfruöarna ser en ny flygbom, och ön St. Thomas är den senaste mottagaren.
Florida-baserade Spirit Airlines har officiellt lanserat en ny daglig nonstop-linje mellan Fort Lauderdale-Hollywood International Airport och St Thomas Cyril E. King Airport. Det är ett nytt stort lyft för Amerikanska Jungfruöarna, eftersom de gör sin återhämtning i kölvattnet av orkanen Irma och orkanen Maria, som båda slog ut territoriet. St Thomas expansion kommer efter att lågprisbolaget meddelat att de skulle starta en ny nonstop-linje mellan Fort Lauderdale och ön St Croix, som startar den 24 maj.

Det är också ett annat exempel på Fort Lauderdales dramatiska tillväxt som ett nav för karibiska flygresor, eftersom flygbolag inklusive JetBlue och Southwest Airlines ser ut att placera flygplatsen som bas för sina karibiska nätverk.